Karpatka

Karpatka ciastko

SKŁADNIKI

Ciasto

  • margaryna/masło – 150 g
  • woda – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jajka – 5 sztuk
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Krem

  • mleko – 3 szklanki
  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • mąka pszenna – 2 duże łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jaja całe – 2 sztuki
  • cukier – 1 szklanka
  • sok z cytryny – 4 łyżki
  • masło 82 % – 250 g
  • wódka – kilka kropel

Dodatkowo

  • olej roślinny
  • bułka tarta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na dużą blaszkę.

W garnku zagotować wodę, dodać margarynę lub masło razem wszystko zagotować, do gotującej się masy dodać mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej energicznie rozmieszać mąkę do połączenia składników w jednolitą gęstą masę, w tym czasie skręcić delikatnie ogień, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto parzone będzie gotowe, kiedy będzie lśniące i zacznie delikatnie przywierać do dna.

Ciasto zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić (musi być zimne, przed dodaniem jajek aby wyrosło).

Do dobrze wystudzonego zimnego ciasta wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i sól i za pomocą miksera wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę (powstanie ciasto jak krem).

Ciasto podzielić na dwie jednakowe części i przełożyć na 2 takie same blaszki wysmarowane olejem i posypane bułką tartą (papieru do pieczenia nie podkładać bo się przyklei). Ciasto rozsmarować łyżką na blaszce.

Ciasto piec na złoty kolor ok. 30 min. w temp. 150-180°C (w zależności od piekarnika, każdy piecze inaczej).

W czasie pieczenia nie zaglądać do ciasta, bo klapnie, opadnie i już nie wyrośnie.

Krem budyniowy

Do garnka wlać 2 szklanki mleka i zagotować.

Pozostałe mleko (1 szklanka) wlać do wyższego naczynia, garnka, dodać budynie, mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko razem zmiksować do połączenia składników w jedną konsystencję.

Przygotowany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie energicznie mieszać (by nie zrobiły się grudki) do uzyskania gęstego budyniu, uwaga budyń lubi się przypalać.

Budyń przelać do miski, salaterki i przykryć folia aluminiową, wówczas nie zrobi się gruby kożuch na budyniu. Budyń dokładnie wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą białawą masę, stopniowo dodawać do masła łyżkę budyniu i ucierać. Na koniec do smaku dodać sok z cytryny i alkohol (kilka kropel). Masę przełożyć upieczone wcześniej ciasta.

Karpatka ciasto francuskie

Related Posts

3 komentarze

  1. Thermomix przepisy
    3 kwietnia 2014
    • Jadzia
      9 kwietnia 2014
  2. Anna Karska
    13 października 2020

Add Comment