Jeszcze jeden sposób na ciasto drożdżowe z pure z dyni, bułka z dodatkiem ulubionych bakalii. Prosty przepis, długie wyrabianie ciasta drożdżowego i dokładne wyrastanie to sposób na idealne ciasto drożdżowe.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- mleko – 1 szklanka
- drożdże świeże – 30 g
- cukier – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – 1/4 łyżeczki
- masło – 50 g
- mąka pszenna tortowa – 4-5 szklanek
- pure z dyni – 150-200 g
- jajka – 3 sztuki +1
- ulubione bakalie (mieszanka, keksowa, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, orzechy) – ok. 200 g
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Dynie obrać, pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku, aż dynia będzie mięciutka. Dynie przestudzić i zmiksować na pure.
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 1/2 szklanki mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Do rozczynu dodać 3 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 4 szklanki, dynie i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń (ok. 15 min.).
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki. Im dłużej wyrabiane tym lepiej.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, delikatnie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Bułka powinna podwoić swoją objętość.
Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i bułkę pomalować jajkiem, włożyć keksówkę do piekarnika.
Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy bułki.