Ciasto nazwą ale i wyglądem troszku przypomina korę drzewa. W rezultacie jest to bardzo elegancki, wystawny placek, nie jest trudny i nie wymaga dużego wkładu pracy.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- białka – 8 sztuk
- cukier kryształ – 20 dag
- żółtka – 3 sztuki
- orzechy włoskie – 20 dag
- kokos – 10 dag
- rodzynki – 10 dag
- mąka pszenna – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa
- masło 82% – 1,5 kostki
- cukier puder – 3 łyżki
- żółtka – 5 sztuk
- mąka pszenna – 1 łyżka
- woda – 3/4 szklanki
- budyń śmietankowy lub waniliowy (na 1/2 l mleka) – 2 opakowania
- ciastka delicje – 3 opakowania
- brzoskwinie w puszce – 1 puszka
Dodatki
- galaretka brzoskwiniowa – 2 opakowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, 3 żółtka, orzechy: 10 dag mielonych i 10 dag siekanych, rodzynki, kokos, mąkę i proszek.
Ciasto przełożyć na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec placki.
Można również ciasto upiec w jednej blaszce a następnie po upieczeniu przekroić go na 2 równe części.
Masa
Brzoskwinie z puszki odsączyć, sok zagotować z cukrem.
Budynie rozpuścić dobrze, aby nie było grudek w wodzie wraz z żółtkami i mąką. Tak otrzymany budyń wlać na gotujący się sok. Ugotować budyń, następnie przelać do salaterki i wystudzić.
Masło utrzeć na kremową masę i stopniowo dodawać budyń.
2 galaretki ugotować według przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie pokroić w drobna kosteczkę.
Przełożenie ciasta
Na jedną część placka rozłożyć równomiernie połowę masy, na niej ułożyć delicję, następnie na delicjach rozłożyć pozostałą masę. Na wierzch rozłożyć brzoskwinie i zalać całość tężejącą galaretką.