Kora orzechowa

Ciasto nazwą ale i wyglądem troszku przypomina korę drzewa. W rezultacie jest to bardzo elegancki, wystawny placek, nie jest trudny i nie wymaga dużego wkładu pracy.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • białka – 8 sztuk
  • cukier kryształ – 20 dag
  • żółtka – 3 sztuki
  • orzechy włoskie – 20 dag
  • kokos – 10 dag
  • rodzynki – 10 dag
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa

  • masło 82% – 1,5 kostki
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żółtka – 5 sztuk
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • woda – 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy lub waniliowy (na 1/2 l mleka) – 2 opakowania
  • ciastka delicje – 3 opakowania
  • brzoskwinie w puszce – 1 puszka

Dodatki

  • galaretka brzoskwiniowa – 2 opakowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, 3 żółtka, orzechy: 10 dag mielonych i 10 dag siekanych, rodzynki, kokos, mąkę i proszek.

Ciasto przełożyć na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec placki.

Można również ciasto upiec w jednej blaszce a następnie po upieczeniu przekroić go na  2 równe części.

Masa

Brzoskwinie z puszki odsączyć, sok zagotować z cukrem.

Budynie rozpuścić dobrze, aby nie było grudek w wodzie  wraz z żółtkami i mąką.  Tak otrzymany budyń wlać na gotujący się sok. Ugotować budyń, następnie przelać do salaterki i wystudzić.

Masło utrzeć na kremową masę i stopniowo dodawać budyń.

2 galaretki ugotować według przepisu na opakowaniu.

Brzoskwinie pokroić w drobna kosteczkę.

Przełożenie ciasta

Na jedną część placka rozłożyć równomiernie połowę masy, na niej ułożyć delicję, następnie na delicjach rozłożyć pozostałą masę. Na wierzch rozłożyć brzoskwinie i zalać całość tężejącą galaretką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *