Ciasto z makiem, kokosem i orzechami

ciastozmakiem

Ucierane ciasto z masa orzechową. Zawarte tu są wszystkie smaki, mak, orzechy, kokos, kakao. Bardzo smaczne, pamiętać należy że jest to ciasto ucierane i wymaga dokładnego i długiego ucierania.

Czas przygotowania – 50 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • margaryna – 400 g
  • cukier puder – 400 g
  • jajka – 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana – 140 g
  • mąka pszenna tortowa – 140 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • amoniak – 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie mielone – 100 g
  • wiórki kokosowe – 100 g
  • mak – 50 g
  • kakao – 1 łyżka
  • olejek cytrynowy – kilka kropel

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie mielone – 1 szklanka
  • mleko – 1 szklanka
  • masło 82 % – 300 g
  • cukier puder – 250 g
  • spirytus lub wódka – ok. kieliszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka oddzielić od żółtka.

Margarynę utrzeć na puszysta masę, dodać cukier, żółtka, ciągle ucierać, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek, amoniak. wszystko dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, lekko całość wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części:

I cześć – dodać orzechy, kakao

II część dodać kokos

III część – dodać mak

Wszystkie ciasta dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20-35 min.

Po upieczeniu ciasto odłożyć do wystygnięcia.

Mleko zagotować i wlać do orzechów- sparzyć orzechy. Orzechy odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, stopniowo dodawać po łyżce masę orzechowa i dokładnie ucierać. Na koniec dodać spirytus do smaku.

Gotowa masa przełożyć ciasta. Wierzch udekorować polewą.

Related Posts

Add Comment