Domowe mleczko kokosowe, delikatne, kremowe o mocnym aromacie i smaku świeżego kokosa. Doskonałe do deserów, dań z curry, i nawet nalewek.
Ja zrobiłam mleczko kokosowe ze świeżo startego kokosa, można również zrobić z gotowych wiórków kokosowych.
SKŁADNIKI
- wiórki kokosowe – 200 g
- wrzątek – 400 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeżo obrany kokos zmielić przez maszynkę do mięsa z przystawkami, na wiórka lub zetrzeć na tarce, na średnich lub grubych oczkach.
Wiórki przełożyć do garnka, miski i zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej na 2 godziny.
Następnie całość zmiksować blenderem, pomieszać i przecedzić na drobnym sitku.
Do odcedzonych wiórek wlać jeszcze 1 szklankę przegotowane wody i również odstawić.
Po odczekaniu całość również zmiksować blenderem, odcedzić, i otrzymamy gotowe mleczko kokosowe.
Wiórka można wykorzystać do ciast, deserów.
Mleczko można przechowywać w lodówce ok. 2 dni.