Domowe mleczko kokosowe

mleczkokokosowe

Domowe mleczko kokosowe, delikatne, kremowe o mocnym aromacie i smaku świeżego kokosa. Doskonałe do deserów, dań z curry, i nawet nalewek.

Ja zrobiłam mleczko kokosowe ze świeżo startego kokosa, można również zrobić z gotowych wiórków kokosowych.

SKŁADNIKI

  • wiórki kokosowe – 200 g
  • wrzątek – 400 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Świeżo obrany kokos zmielić przez maszynkę do mięsa z przystawkami, na wiórka lub zetrzeć na tarce, na średnich lub grubych oczkach.

Wiórki przełożyć do garnka, miski i zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej na 2 godziny.

Następnie całość zmiksować blenderem, pomieszać i przecedzić na drobnym sitku.

Do odcedzonych wiórek wlać jeszcze 1 szklankę przegotowane wody i również odstawić.

Po odczekaniu całość również zmiksować blenderem, odcedzić, i otrzymamy gotowe mleczko kokosowe.

Wiórka można wykorzystać do ciast, deserów.

Mleczko można przechowywać w lodówce ok. 2 dni.

mleczkokokosowe2

Related Posts

Add Comment