Piernik z herbatą

Piernik z herbatą to ciasto pachnące bakaliami, jest lekkie i aromatyczne. Doskonale nadaje się do przełożenia kremem lub powidłem, marmoladą.

piernikzcherbata2

Piernik z herbatą to lekki aromatyczny piernik. Delikatny, puszysty i wilgotny. Pachnący bakaliami. Idealny przepis na święta. Doskonały zaraz po upieczeniu ale na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • jajka – 8 sztuk
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • mąka krupczatka – 1,5 szklanki
  • olej – 1,5 szklanki
  • miód płynny (miód sztuczny) – 1,5 szklanki
  • parzona mocna herbata – 1,5 szklanki
  • soda oczyszczona – 3 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki

Dodatkowo

  • orzechy włoskie – 1 garść
  • rodzynki – 1 garść
  • skórka pomarańczowa
  • śliwki suszone

Polewa

  • margaryna – 10 dag
  • cukier kryształ – 10 dag
  • woda – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i dalej ubijać, dodać żółtka.

Następnie dodać miód płynny, sodę, przyprawę do piernika, przesianą mąkę, kakao, olej oraz zimną herbatę. Na koniec dodać posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.

Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie blaszki keksówki.

Piec ciasto około 1 godz.. Sprawdzić jego gotowość za pomocą wykałaczki.

Jeżeli ciasto przestygnie to można go przekroić na pół i przełożyć go powidłem, kremem, masą. Wierzch oblać polewą i udekorować orzechami włoskimi, arachidowymi, skórka pomarańczowa lub kokosem.

piernikzcherbata3   piernikzcherbatapiernikzcherbata1piernikzcherbata4

Related Posts

Add Comment