[purerecipe]
Ucierany keks o delikatnym aromacie wanilii, cytryny. Można dodać do niej bakalie, śliwy suszone.
Pamiętać o dokładnym i długim ucieraniu, zapewni to unikniecie zakalca.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- serek kremowy o smaku miodu – 240 g
- masło – 170 g
- cukier puder – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka całe – 4 sztuki
- mąka tortowa – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- olejek waniliowy – kilka kropel
- sok z połowy cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, serek (serek kupiony w Biedronce) ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olejek. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wierzch udekorować cukrem pudrem, polewą lub lukrem.