Keks z serkiem

[purerecipe]

kekszserkiem

Ucierany keks o delikatnym aromacie wanilii, cytryny. Można dodać do niej bakalie, śliwy suszone.

Pamiętać o dokładnym i długim ucieraniu, zapewni to unikniecie zakalca.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • serek kremowy o smaku miodu – 240 g
  • masło – 170 g
  • cukier puder – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka całe – 4 sztuki
  • mąka tortowa – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • olejek waniliowy – kilka kropel
  • sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, serek (serek kupiony w Biedronce) ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olejek. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wierzch udekorować cukrem pudrem, polewą lub lukrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *