Kasza manna z truskawkami

 

Kasza manna z truskawkami

Wiele osób z dzieciństwa pewnie nie lubi kaszy manny, ale jednak z musem truskawkowym smakuję całkiem nieźle. Doskonała dla dzieci jako deser lub przekąska.

Przygotowując tak kasze mannę dla swoich pociech mus truskawkowy można zastąpić innymi owocami, do takiej kaszki można zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach świeże jabłko (moje dzieciaki tak właśnie jedzą).

Kasze mannę przygotowaną na pełnym mleku (mleko krowie) podajemy dzieciom po ukończeniu 12 miesiąca życia, chyba, że dziecko wcześniej zaczęło pić mleko krowie.

SKŁADNIKI

  • kasza manna – 2,5 łyżki (jeżeli ma być gęsty to 3 łyżki)
  • mleko – 2 szklanki
  • cukier do smaku
  • truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Taka formę deseru można przygotować w wersji light czyli kaszę mannę ugotować na wodzie .

Mleko zagotować. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę i dokładnie przez chwilkę mieszać aby nie powstały grudki. Pogotować ok. 3 minut aż kasza zgęstnieje (sprawdzić czas gotowania na opakowaniu kaszy manny bo as różne). Kasze odstawić do przestygnięcia.

Jeżeli chcemy aby kasza była słodka, pod koniec gotowania jej należy dodać cukier do smaku, nie gotować kaszy z cukrem ponieważ się przypali.

Dowolna ilość truskawek zmiksować na gładki mus lub pozostawić większe kawałki.

Tak przygotowany mus dodać do kaszy manny, udekorować czekoladą, wiórkami lub listkami mięty.

Podawać na ciepło lub zimno.

Related Posts

Add Comment