Pychotka, pani Walewska to ciasto kruche z dodatkiem bezy, powidła śliwkowego, orzechów włoskich i masy budyniowej. Doskonałe na każdą okazję.
Pychotka to dostojne ciasto na cześć Pani Walewskiej. Jak nazwa wskazuje przekładane cisto kruche z bezą z dodatkiem orzechów jest przepyszne. Nie jest bardzo skomplikowane na jakie wygląda. Jednak zabierałam się do niego jak do tortu. Jednak okazało się, że szybko się go robi, nie licząc czasu w piekarniku. Efekt znakomity. Można pychotkę zrobić na nutę migdałową zamiast orzechów włoskich.
SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna – 20 dag
- mąka pszenna – 40 dag
- cukier puder – 10 dag
- jajka- żółtka – 6 sztuk
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- amoniak – 1 łyżeczka
- powidło śliwkowe – 2 małe słoiki
- orzechy włoskie – 20 dag
Beza
- jajka- białko – 6 sztuk
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Masa
- mleko – 1/2 litra
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 2 sztuki
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło 82 % – 1 kostka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniakiem, dodać margarynę, żółtka, śmietanę. Wszystko posiekać i zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, które rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć warstwę powidła, na wierzch ułożyć posiekane orzechy.
Beza
Białka ubić z cukrem kryształem na sztywna pianę, cukier dodawać małymi porcjami, dodać mąkę ziemniaczaną i całość dobrze wymieszać, wylać na dwa placki, na wierzch orzechów.
Upiec placki.
Masa
Zagotować szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę i przestudzić. Jeżeli pojawia się grudki , należy je szybko i energicznie rozmieszać.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Do masy dodać wódkę do smaku.
Gotowa masa przełożyć placki. Kilka łyżek masy pozostawić na wierzch i udekorować ciasto dowolnie np. czekoladą.