Sernik miętowy

Sernik miętowy

Sernik o smaku miętowym z dodatkiem likieru miętowego. Inny rodzaj typowego sernika.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • ser biały wiejski – 1,5 kg
  • jajka – 12 sztuk
  • cukier – 3 szklanki
  • margaryna – 1 kostka
  • budyń śmietankowy – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • likier miętowy – ok. 100 ml
  • sok z połowy cytryny
  • barwnik spożywczy zielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Porcja na dużą tortownice.

Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną i budyń i proszek do pieczenia. Dodać likier miętowy, dokładnie wymieszać, jeżeli będzie za płynny wówczas dosypać łyżkę mąki pszennej. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Całość wymieszać.

Masę serowa podzielić na dwie części, do jednej dodać kilka kropel barwnika zielonego dla otrzymania lekkiego seledynowego koloru, następnie do drugiej połowy dodać tyle barwnika aby otrzymać intensywniejszą zieleń (barwniki są różne). Ser z barwnikami dokładnie wymieszać i w tortownicy rozprowadzić warstwami, na przemian ciemna, jasna, ciemna, jasna.

Piec około 1,5 godziny.

Sernika udekorować polewą.

Sernik miętowy z polewą

Uwaga Ten Sernik Szybko Znika 🙂

Sernik miętowy

Related Posts

Add Comment