Tarta z gruszkami i bezą

tartazgruszkami3

Kiedy sezon gruszek w pełni, pora na deser z nimi. Szybka tarta z gruszkami i bezą z delikatna nutką cynamonu, idealna na każdą okazję.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

Ciasto-spód

  • mąka pszenna – 200 g
  • masło lub margaryna – 100 g
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • żółtka – 2 sztuki
  • śmietana 12-18% – do zagniecenia ciasta ok.3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli

Farsz

  • gruszki twarde – 3-4 gruszki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier brązowy – 4 łyżki
  • cynamon – do smaku

Beza

  • białka – 4 sztuki
  • cukier puder – 1 szklanka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia dodać żółtka, posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia, sól, śmietanę. Całość zagnieść. jeżeli robimy ciasto w upalne dni, i temperatura jest dość wysoka, ciasto przed pieczeniem należy schować do lodówki.

Ciasto rozwałkować na wielkość formy, formę natomiast wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, nałożyć ciasto, następnie na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch, ryż tak aby ciasto zbytnio nie urosło, wybrzuszyło się. Formę z ciastem podpiec ok. 10 min. następnie zdjąć obciążenie ułożyć farsz: gruszki pokrojone w plastry.

Gruszki posypać mąką ziemniaczana, cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zapiec ok. 10 min.

W czasie gdy gruszki się pieką należy ubić białka na sztywno stopniowo dodając cukier puder i szczypte kwasku cytrynowego (beza nie będzie az tak słodka), ubić bezę.

Następnie na gruszkach ułożyć bezę i piec do momentu aż beza się zrumieni.

tartazgruszkami2tartazgruszkami

Related Posts

2 komentarze

  1. Magda
    16 stycznia 2016
    • Jadzia
      16 stycznia 2016

Add Comment