Kiedy sezon gruszek w pełni, pora na deser z nimi. Szybka tarta z gruszkami i bezą z delikatna nutką cynamonu, idealna na każdą okazję.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
Ciasto-spód
- mąka pszenna – 200 g
- masło lub margaryna – 100 g
- cukier kryształ – 2 łyżki
- żółtka – 2 sztuki
- śmietana 12-18% – do zagniecenia ciasta ok.3-4 łyżki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- szczypta soli
Farsz
- gruszki twarde – 3-4 gruszki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier brązowy – 4 łyżki
- cynamon – do smaku
Beza
- białka – 4 sztuki
- cukier puder – 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia dodać żółtka, posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia, sól, śmietanę. Całość zagnieść. jeżeli robimy ciasto w upalne dni, i temperatura jest dość wysoka, ciasto przed pieczeniem należy schować do lodówki.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy, formę natomiast wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, nałożyć ciasto, następnie na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch, ryż tak aby ciasto zbytnio nie urosło, wybrzuszyło się. Formę z ciastem podpiec ok. 10 min. następnie zdjąć obciążenie ułożyć farsz: gruszki pokrojone w plastry.
Gruszki posypać mąką ziemniaczana, cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zapiec ok. 10 min.
W czasie gdy gruszki się pieką należy ubić białka na sztywno stopniowo dodając cukier puder i szczypte kwasku cytrynowego (beza nie będzie az tak słodka), ubić bezę.
Następnie na gruszkach ułożyć bezę i piec do momentu aż beza się zrumieni.
Hej, w jakiej temperaturze piec to ciasto??
Witam. Każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba wziąć to pod uwagę. Ja piekłam na termoobiegu w temp. 140-160 [°C]. na lekko złoty kolor.