Tym razem drożdżowe z węgierkami i kruszonką. Do ciasta drożdżowego pasuje wiele owoców, można przygotowywać je w różnoraki sposób wedle gustów i upodobań.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- mleko – 1 szklanka
- mąka pszenna – 500-600 g
- drożdże świeże – 50 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – 1/2 łyżeczki
- cukier – 6-8 łyżek
- masło – 70 g
- jajka – 3 sztuki
Kruszonka
- mąka pszenna – 30 g
- roztopione masło – 20 g
- cukier – 3 łyżki
Dodatkowo
- śliwki węgierki – ok. 1 kg
- jajko – 1 sztuka
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 100 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Do rozczynu dodać jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 400 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
W miedzy czasie śliwki wypłukać i przekroić na połówki, wyjąć pestki, i przełozyć na ręcznik papierowy.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę i podzielić na mniejsze części, każda część rozwałkować na ok. 1,5- 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać bułeczki.
Na środku bułeczki zrobić delikatne wgłębienie (drewniana pisanka) i na wierzchu poukładać połówki śliwek
Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczka aby wyrosły.
Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każda bułkę pomalować jajkiem, posypać kruszonką i włożyć blaszki do piekarnika.
Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy bułeczki.