Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówka

Tym razem drożdżowe z węgierkami i kruszonką. Do ciasta drożdżowego pasuje wiele owoców, można przygotowywać je w różnoraki sposób wedle gustów i upodobań.

Czas przygotowania – 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • mleko – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 500-600 g
  • drożdże świeże – 50 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 6-8 łyżek
  • masło – 70 g
  • jajka – 3 sztuki

Kruszonka

  • mąka pszenna – 30 g
  • roztopione masło – 20 g
  • cukier – 3 łyżki

Dodatkowo

  • śliwki węgierki – ok. 1 kg
  • jajko – 1 sztuka

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 100 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Masło roztopić i przestudzić.

Do rozczynu dodać jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 400 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.

Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

W miedzy czasie śliwki wypłukać i przekroić na połówki, wyjąć pestki, i przełozyć na ręcznik papierowy.

Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę i podzielić na mniejsze części, każda część rozwałkować na ok. 1,5- 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać bułeczki.

Na środku bułeczki zrobić delikatne wgłębienie (drewniana pisanka) i na wierzchu poukładać połówki śliwek

Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczka aby wyrosły.

Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każda bułkę pomalować jajkiem, posypać kruszonką i włożyć blaszki do piekarnika.

Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy bułeczki.

Drożdżówki i śliwki Drożdżówki z śliwkami i kruszonką Drożdżówki z śliwkami i kruszonką

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *