3 Bit

3bit

Ciasto o charakterze i smaku pospolitego batonika 3 BIT. Delikatny biszkopt z masą budyniową, herbatniki przełożone masą krówkową i delikatna pianka.

Dla smakoszy chwila słodyczy.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • jajka całe – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa budyniowa

  • mleko – 0,5 litra
  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • spirytus do smaku lub wódka

Masa krówkowa

  • mleko skondensowane słodzone lub gotowa krówka – 1 puszka

Pianka

  • śmietana 18 % – 1 litr
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • żelatyna – 4 łyżeczki

Dodatkowo

  • herbatniki – 350 g
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka
  • masło 82 % – 1 kostka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt jasny (blaszka 26×40)

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].

Masa budyniowa

Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem postawić na ogniu żeby mleko zawrzało, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie rozpuszczony budyń. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić budyń.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń (po łyżce), cały czas ucierać. Na koniec dodać do smaku spirytusu lub wódki.

Pianka

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubijać przez chwilkę aż stanie się pulchniutka (napowietrzona), nie będzie ona sztywna. Dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Na koniec dodać wystudzoną i tężejącą żelatynę.

Ułożenie:

Biszkopt, masa budyniowa, warstwa herbatników, mleko – krówka, warstwa herbatników, pianka, starta tabliczka czekolady lub polewa.

3bit2

Related Posts

One Response

  1. РP
    28 lipca 2016

Add Comment