Sałata z sezonowych składników. Składniki sałatki przygotować wedle uznania, wszystkie składniki pokroić w drobna kosteczkę lub większe kawałki.
Kalafior bogaty jest w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoteny oraz szereg witamin: K, B1, B2, B6, C. Przykry zapach podczas gotowania powstaje na skutek wydzielania się siarki.
SKŁADNIKI
- kalafior – 1 mały
- pomidor – 2 sztuki
- groszek zielony – 1 puszka
- cebula biała – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Majonez
- śmietana 12-18% – 4 łyżki
- majonez – 2 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kalafiora wypłukać i ugotować, tak aby był miękki ale nierozgotowany. pozostawić do wystygnięcia.
Cebulę, czosnek pokroić w kostkę.
Groszek odsączyć.
Pomidora sparzyć gorącą wodą i obrać z łupki i pokroić w kostkę (pomidora należy w jednym miejscu naciąć, zrobić malutki krzyżyk, przełożyć go do miseczki, zalać wrzątkiem, potrzymać w gorącej wodzie ok. 0,5 -1 min., następnie przełożyć pomidora do zimnej wody, można z kostkami lodu. Wyjąć pomidora z wody i ściągnąć łupkę).
Kalafiora pokroić w kostkę, dodać pokrojone pomidory również w kostkę, dodać cebulę, groszek, czosnek pokrojony w kostkę.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dodać majonez.