Sałatka z kalafiorem i czosnkiem

salatkazkalafioremiczostkie

Sałata z sezonowych składników. Składniki sałatki przygotować wedle uznania, wszystkie składniki pokroić w drobna kosteczkę lub większe kawałki.

Kalafior bogaty jest w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoteny oraz szereg witamin: K, B1, B2, B6, C. Przykry zapach podczas gotowania powstaje na skutek wydzielania się siarki.

SKŁADNIKI

  • kalafior – 1 mały
  • pomidor – 2 sztuki
  • groszek zielony – 1 puszka
  • cebula biała – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Majonez

  • śmietana 12-18% – 4 łyżki
  • majonez – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kalafiora wypłukać i ugotować, tak aby był miękki ale nierozgotowany. pozostawić do wystygnięcia.

Cebulę, czosnek pokroić w kostkę.

Groszek odsączyć.

Pomidora sparzyć gorącą wodą i obrać z łupki i pokroić w kostkę (pomidora należy w jednym miejscu naciąć, zrobić malutki krzyżyk, przełożyć go do miseczki, zalać wrzątkiem, potrzymać w gorącej wodzie ok. 0,5 -1 min., następnie przełożyć pomidora do zimnej wody, można z kostkami lodu. Wyjąć pomidora z wody i ściągnąć łupkę).

Kalafiora pokroić w kostkę, dodać pokrojone pomidory również w kostkę, dodać cebulę, groszek, czosnek pokrojony w kostkę.

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dodać majonez.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *