Ekspresowa, bardzo aromatyczna zupa z warzyw z dodatkiem serka topionego. Dobra alternatywa na zupę dla najmłodszych.
Składniki
- marchew – 3 sztuki
- pietruszka korzeń – 2 sztuki
- seler – 1/2 korzenia
- kawałek pora –
- ziemniaki – 3-4 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- sól, przyprawa uniwersalna, pieprz do smaku
- serek topiony – 100 g
- bagietka
- masło
- czosnek – wedle gustu
Sposób przygotowania
Warzywa wszystkie obrać, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze części (szybciej się ugotują).
Wodę (2 litry) zagotować i dodać wszystkie warzywa, całość gotować do miękkości.
W trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać również przyprawę uniwersalną-kucharek lub Vegetę.
Kiedy warzywa będą miękkie wówczas przestudzić zupę, a następnie zmiksować ją na krem, dodać jeszcze serek topiony i zmiksować go razem z warzywami.
Bagietkę pokroić, rozgrzać patelnię, dodać masło i pokrojony w plasterki czosnek, delikatnie go podsmażyć (nie wolno go przypalić bo stanie się gorzki) i na maśle aromatyzowanym zrumienić bagietkę, powstaną pyszne i chrupiące grzanki.
Zupę krem z warzyw podawać z chrupiącymi grzankami.
Czas przygotowania – 30 min.