Krem z warzyw

Krem z warzywEkspresowa, bardzo aromatyczna zupa z warzyw z dodatkiem serka topionego. Dobra alternatywa na zupę dla najmłodszych.

Składniki

  • marchew – 3 sztuki
  • pietruszka korzeń – 2 sztuki
  • seler – 1/2 korzenia
  • kawałek pora –
  • ziemniaki – 3-4 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • sól, przyprawa uniwersalna, pieprz do smaku
  • serek topiony – 100 g
  • bagietka
  • masło
  • czosnek – wedle gustu

Sposób przygotowania

Warzywa wszystkie obrać, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze części (szybciej się ugotują).

Wodę (2 litry) zagotować i dodać wszystkie warzywa, całość gotować do miękkości.

W trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać również przyprawę uniwersalną-kucharek lub Vegetę.

Kiedy warzywa będą miękkie wówczas przestudzić zupę, a następnie zmiksować ją na krem, dodać jeszcze serek topiony i zmiksować go razem z warzywami.

Bagietkę pokroić, rozgrzać patelnię,  dodać masło i pokrojony w plasterki czosnek, delikatnie go podsmażyć (nie wolno go przypalić bo stanie się gorzki) i na maśle aromatyzowanym zrumienić bagietkę, powstaną pyszne i chrupiące grzanki.

Zupę krem z warzyw podawać z chrupiącymi grzankami.
    Czas przygotowania – 30 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *