Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, cebuli, kukurydzy i marchewki z dodatkiem sosu greckiego. Idealna na każdą okazję.
Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki, marchewki i kukurydzy to świetny dodatek do dań, obiadów. Połączenie składników sprawia, iż jest ona delikatna, łagodna i bardzo aromatyczna.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska – 1 sztuka (mała)
- marchewka – 1 sztuka
- kukurydza – 1 puszka
- cebula czerwona – 1 sztuka (mała)
- papryka – 1 sztuka
- natka pietruszki –
- sól – do smaku
- pieprz naturalny – do smaku
- śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 3 łyżki
- gotowy sos grecki – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę pekińską drobno pokroić, nasolić (mała płaska łyżeczka soli, jeżeli kapusta jest dość mała to wystarczy pół łyżeczki soli), pomieszać całość i odstawić na minimum 1 godzinę, aż kapusta zmięknie.
Paprykę pokroić w kosteczkę i posolić szczyptą soli, pomieszać i odstawić, aż zmięknie (również około 1 godziny). Kukurydze odcedzić, cebulkę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Jeżeli kapusta zmięknie wówczas należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, paprykę również.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, można dla koloru dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dodać pieprz do smaku i należy skosztować czy nie trzeba dosolić, ponieważ kapusta była wcześniej solona.
Na koniec dodać śmietanę lub jogurt naturalny połączony z sosem greckim, wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny, żeby sałatka nabrała mocy.