Kapusta pekińska z papryką

Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, cebuli, kukurydzy i marchewki z dodatkiem sosu greckiego. Idealna na każdą okazję.

salatakpekinskazpapryka

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki, marchewki i kukurydzy to świetny dodatek do dań, obiadów. Połączenie składników sprawia, iż jest ona delikatna, łagodna i bardzo aromatyczna.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta pekińska – 1 sztuka (mała)
  • marchewka – 1 sztuka
  • kukurydza – 1 puszka
  • cebula czerwona – 1 sztuka (mała)
  • papryka – 1 sztuka
  • natka pietruszki –
  • sól – do smaku
  • pieprz naturalny – do smaku
  • śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 3 łyżki
  • gotowy sos grecki – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pekińską drobno pokroić, nasolić (mała płaska łyżeczka soli, jeżeli kapusta jest dość mała to wystarczy pół łyżeczki soli), pomieszać całość i odstawić na minimum 1 godzinę, aż kapusta zmięknie.

Paprykę pokroić w kosteczkę i posolić szczyptą soli, pomieszać i odstawić, aż zmięknie (również około 1 godziny). Kukurydze odcedzić, cebulkę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Jeżeli kapusta zmięknie wówczas należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, paprykę również.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, można dla koloru dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodać pieprz do smaku i należy skosztować czy nie trzeba dosolić, ponieważ kapusta była wcześniej solona.

Na koniec dodać śmietanę lub jogurt naturalny połączony z sosem greckim, wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny, żeby sałatka nabrała mocy.

salatakpekinskazpapryka1 salatakpekinskazpapryka2

Related Posts

Add Comment