Tort orzechowy z wkładką kokosową przełożony masą śmietankowa i orzechową. Bardzo pyszny i doskonały na każda okazję dla dzieci i w wersji dla dorosłych.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Ciasto orzechowe
- jajka – 10 sztuk
- orzechy mielone – 150 g
- cukier puder – 1/2 kg
- zimna woda – 9 łyżek
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Ciasto kokosowe
- białka – 8 sztuk
- cukier kryształ – 8 dużych łyżek
- mąka pszenna – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 300 g
Masa orzechowa
- mleko – 2 szklanki + 1/2 szklanki
- budyń śmietankowy – 2 opakowania
- mąka pszenna – 1 łyżka
- jajka – 2 sztuki
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 300 g
- orzechy mielone – 150 g
Masa śmietankowa
- mleko – 1 szklanka
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 1 łyżka
- jajka – 2 sztuki
- aromat śmietankowy – kilka kropel
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- masło – 3/4 kostki
Wierzch i boki
- śmietana 30% – 500 ml
- śmietana fix – 1 opakowanie
- żelatyna – 2 łyżeczki
- cukier puder – 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
- gorąca woda – 1/3 szklanki
Dodatkowo
- orzechy mielone
- draże do dekoracji lub rodzynki
- spirytus lub wódka do masy- do smaku
Poncz
- sok pomarańczowy + woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto orzechowe
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać wodę, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite na sztywno białka. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych tortownic i upiec dwa jednakowe ciasta lub jedno ciasto a następnie przekroić na dwie połowy.
Ciasto kokosowe
Ubić białka dokładnie, na sztywno, dodać cukier i ciągle ubijać. Na koniec dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie takie same tortownice lub upiec w jednej a później przeciąć ciasto na dwa krążki.
Masa orzechowa
1 szklankę mleka zagotować, drugą szklankę przelać do rondelka, dodać budyń, mąkę pszenną, jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wlać do gotującego mleka, ugotować budyń (na średnim ogniu), trzeba pamiętać aby budyń przez cały czas mieszać aby się nie przypalił. Budyń przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiowa ab nie zrobił się kożuszek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Orzechy mielone zalać 1/2 szklanki wrzącego mleka, dokładnie wymieszać mleko z orzechami i odstawić do wystygnięcia.
Przed przygotowaniem masy składniki (budyń, orzechy i masło powinny mieć temp. pokojową).
Masło utrzeć na gładką białawą masę, następnie dodawać po 1 łyżce ugotowanego budyniu i dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Kiedy budyń z masą będą utarte dokładnie na jednolitą konsystencję, wówczas dodać po 1 łyżce zaparzonych orzechów i też dokładnie utrzeć. Na koniec dodać spirytus lub wódkę do smaku – oczywiście w wersji dla dorosłych.
Masa śmietankowa
Z podanych składników również ugotować budyń- postąpić tak jak w przypadku masy orzechowej. Budyń odstawić do przestygnięcia.
Masło również utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo ugotowany budyń (temp. pokojowa), na koniec do smaku dodać spirytus lub wódkę.
Wierzch i boki
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wystudzić.
Śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru pudru, ciągle ubijać, następnie dodać śmietanę fix i ciągle ubijać aż powstanie jednolita masa o zwiększonej objętości. Na koniec dodać lejąca wystudzoną żelatynę, wszystko razem ubić. Tort obtoczyć w masie śmietanowej, następnie obsypać orzechami, na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego utworzyć dowolne dekorację i obsypać orzechami.
Przed składaniem tortu należy krążki ciasta na pączować, ja w tym celu użyłam syropu pomarańczowego Herbapol + kilka łyżek przegotowanej wody, małym pędzelkiem posmarowałam krążki ciasta z jednej strony.
Krążki przełożyć masą orzechową i śmietankową, boki obtoczyć w masie śmietanowej, zrobić rozetki ze śmietany i całość udekorować mielonymi orzechami.
Ciasto orzechowe – masa orzechowa – ciasto kokosowe – masa śmietankowa – ciasto kokosowe – masa orzechowa – ciasto orzechowe.
Tort jest przepyszny, nie lubię za bardzo kokosu ale w tym torcie to rewelacja nie jest za słodki… , bardzo wyważony smakowo. Polecam – bardzo mi smakował 🙂
To przepis na formę o jakiej średnicy?
Dzień dobry:) proszę mi napisać jaka wielkość tortownicy i jaki czas pieczenia? Dziękuję bardzo