Słodkie połączenie gruszek konferencja z selerem i prażonym słonecznikiem. W sam raz na obiad.
SKŁADNIKI
- gruszki konferencje – 2 sztuki
- seler korzeń – 1-2 sztuki
- słonecznik łuskany – 50 g
- sok z jednej cytryny
- cukier kryształ – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega czarnieniu selera.
Słonecznik podprażyć na patelni, rozgrzać patelnie dodać łyżkę oliwy z oliwek i mieszać do momentu uzyskania złotego koloru słonecznika.
Gruszki obrać i również zetrzeć na tarce, tylko że gruszki szybko ciemnieją dlatego dobrze jest je dodać bezpośrednio przed podaniem.
Wszystko razem wymieszać, można dodać cukier do smaku i łyżkę śmietany lub jogurtu.