Surówka z selera i gruszek

surowka z selera

Słodkie połączenie gruszek konferencja z selerem i prażonym słonecznikiem. W sam raz na obiad.

SKŁADNIKI

  • gruszki konferencje – 2 sztuki
  • seler korzeń – 1-2 sztuki
  • słonecznik łuskany – 50 g
  • sok z jednej cytryny
  • cukier kryształ – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega czarnieniu selera.

Słonecznik podprażyć na patelni, rozgrzać patelnie dodać łyżkę oliwy z oliwek i mieszać do momentu uzyskania złotego koloru słonecznika.

Gruszki obrać i również zetrzeć na tarce, tylko że gruszki szybko ciemnieją dlatego dobrze jest je dodać bezpośrednio przed podaniem.

Wszystko razem wymieszać, można dodać cukier do smaku i łyżkę śmietany lub jogurtu.

surowka z selera w salaterce

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *