Sałata zielona z dodatkami: ogórkiem świeżym, kiszonym z sosem czosnkowym. Surówka doskonała do obiadu, jako szybka sałatka na upały.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- sałata zielona (kolorowa, masłowa) – 1 główka
- ogórek zielony świeży – 2 sztuki
- ogórek kiszony – 3-4 sztuki
- czosnek lub przyprawa tzatziki – 1 ząbek (do smaku)
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek –
- śmietana 18% lub jogurt grecki – kilka łyżek
- ocet – 2-3 krople
Sposób przygotowania
Sałatę dokładnie wypłukać, listek po listku, rozłożyć na ręczniku lub ściereczce aby obciekły z nadmiaru wody.
Ogórka zielonego obrać i wraz z ogórkiem kiszonym zetrzeć na tarce na grubych oczkach (osobno każdy).
Ogórka zielonego nasolić szczyptą soli i pozostawić na kilka minut aby puścił sok.
Sałatę porwać na mniejsze części lub pokroić nożem, przełożyć do salaterki, miski i skropić octem, dodać odciśnięte ogórki kiszone i zielone, całość posolić i popieprzyć do smaku, dodać zielone dodatki, szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki.
Śmietanę lub jogurt wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku (dodać do smaku) lub zamiennie zamiast czosnku można dodać około 2 łyżeczki przyprawy tzatziki.
Przygotowanym sosem polać sałatkę.