Sałata zielona z ogórkiem kiszonym i świeżym

Sałata zielona z ogórkiem kiszonym i świeżym

Sałata zielona z dodatkami: ogórkiem świeżym, kiszonym z sosem czosnkowym. Surówka doskonała do obiadu, jako szybka sałatka na upały.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • sałata zielona (kolorowa, masłowa) – 1 główka
  • ogórek zielony świeży – 2 sztuki
  • ogórek kiszony – 3-4 sztuki
  • czosnek lub przyprawa tzatziki – 1 ząbek (do smaku)
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek –
  • śmietana 18% lub jogurt grecki – kilka łyżek
  • ocet – 2-3 krople

Sposób przygotowania

Sałatę dokładnie wypłukać, listek po listku, rozłożyć na ręczniku lub ściereczce aby obciekły z nadmiaru wody.

Ogórka zielonego obrać i wraz z ogórkiem kiszonym zetrzeć na tarce na grubych oczkach (osobno każdy).

Ogórka zielonego nasolić szczyptą soli i pozostawić na kilka minut aby puścił sok.

Sałatę porwać na mniejsze części lub pokroić nożem, przełożyć do salaterki, miski i skropić octem, dodać odciśnięte ogórki kiszone i zielone, całość posolić i popieprzyć do smaku, dodać zielone dodatki, szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki.

Śmietanę lub jogurt wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku (dodać do smaku) lub zamiennie zamiast czosnku można dodać około 2 łyżeczki przyprawy tzatziki.

Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *