Placek z masą budyniową i truskawkami

Do takiego ciasta można dodać również zamiast truskawek inne sezonowe owoce (borówki, maliny, poziomki, jeżyny, brzoskwinie).

placekztruskawkami

Kiedy rozpoczyna się sezon truskawkowy, wówczas pierwsze ciasto jakie jest u mnie w domu to właśnie delikatny biszkopt z kremowa masa i całymi świeżymi truskawkami z galaretką. Pychotka!

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • jajka – 6 sztuk
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa budyniowa

  • mleko – 0,5 litra
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • masło 82 % – 200 g ( 1 kostka)
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki

Dodatki

  • galaretki czerwone – 2 opakowania
  • truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].

Masa budyniowa

Zagotować szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę i przestudzić.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku. Masę wyłożyć na biszkopt.

Truskawki obrać z szypułek, umyć i dokładnie osuszyć. Galaretki (2 opakowania) przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.

Na masę wyłożyć truskawki ( w dowolnym ułożeniu) i na truskawki wylać tężejąca galaretkę.

placekztruskawkami1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *