Do takiego ciasta można dodać również zamiast truskawek inne sezonowe owoce (borówki, maliny, poziomki, jeżyny, brzoskwinie).
Kiedy rozpoczyna się sezon truskawkowy, wówczas pierwsze ciasto jakie jest u mnie w domu to właśnie delikatny biszkopt z kremowa masa i całymi świeżymi truskawkami z galaretką. Pychotka!
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- jajka – 6 sztuk
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa budyniowa
- mleko – 0,5 litra
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło 82 % – 200 g ( 1 kostka)
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Dodatki
- galaretki czerwone – 2 opakowania
- truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Masa budyniowa
Zagotować szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę i przestudzić.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku. Masę wyłożyć na biszkopt.
Truskawki obrać z szypułek, umyć i dokładnie osuszyć. Galaretki (2 opakowania) przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Na masę wyłożyć truskawki ( w dowolnym ułożeniu) i na truskawki wylać tężejąca galaretkę.