Seler według mnie jest warzywem z którego można przyrządzić wiele pomysłowych dań, przekąsek, sałatek, surówek. Tym razem połączenie selera i chrzanu.
Seler jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na obecność witamin z grupy B, kwas foliowy, witaminę PP, E jak również wapń, potas, cynk. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż same cytrusy.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- seler korzeń – 1-2 sztuki
- pomarańcza – 2 sztuki
- chrzan – 2-3 łyżeczki
- cukier do smaku
- sok z jednej cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega czarnieniu selera.
Pomarańcza obrać pozbywając się jak największej ilości białej skórki-albedo, następnie miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do selera.
Do surówki dodajemy chrzan świeży tarty lub taki gotowy ze słoiczka. Całość dokładnie mieszamy
Jeżeli surówka będzie kwaskowa można dodać cukier do smaku, całość mieszamy i odstawiamy aby wszystkie smaki się połączyły.