Surówka z selera i chrzanu

Seler według mnie jest warzywem z którego można przyrządzić wiele pomysłowych dań, przekąsek, sałatek, surówek. Tym razem połączenie selera i chrzanu.

Seler jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na obecność witamin z grupy B, kwas foliowy, witaminę PP, E jak również wapń, potas, cynk. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż same cytrusy.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • seler korzeń – 1-2 sztuki
  • pomarańcza – 2 sztuki
  • chrzan – 2-3 łyżeczki
  • cukier do smaku
  • sok z jednej cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Selera obrać z łupki, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ja miele przez maszynkę, na drobnej tarce), wyciskamy sok z cytryny i zalewamy nim selera, mieszamy, sok z cytryny zapobiega czarnieniu selera.

Pomarańcza obrać pozbywając się jak największej ilości białej skórki-albedo, następnie miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do selera.

Do surówki dodajemy chrzan świeży tarty lub taki gotowy ze słoiczka. Całość dokładnie mieszamy

Jeżeli surówka będzie kwaskowa można dodać cukier do smaku, całość mieszamy i odstawiamy aby wszystkie smaki się połączyły.

surowka z selera

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *