Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Jestem smakoszem surówek, gdzie głównym składnikiem jest kapusta biała w dodatku młoda, chrupiąca. Uważam, że do tego warzywa można dopasować wiele rożnych składników. Tym razem dodałam do kapusty ogórki kiszone i ogórki świeże i opcjonalnie do smaku świeży koperek. Jak znalazł surówka do obiadu.

    Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • kapusta młoda – 1 mała główka (lub pół)
  • ogórki kiszone – 4-6 sztuk
  • ogórki świeże – 4-6 sztuk
  • cebula – 1 sztuka, mała
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować ręcznie lub szatkownicą, można również wykorzystać maszynkę do mięsa z odpowiednimi przystawkami. Kapustę posolić szczypta soli, wymieszać i odstawić na 15 min. aby zmiękła.

Ogórki świeże obrać z łupki, wypłukać i zetrze na tarce na grubych oczkach, nasolić szczyptą soli i również pozostawić na 15 min.

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę również zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Kiedy kapusta zmięknie, odcisnąć ją z nadmiaru wody w dłoniach, przełożyć do suchej miski, tak samo odcisnąć ogórki świeże i kiszone. Do kapusty i ogórków dodać cebulę, posiekany koperek, całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.

Na koniec dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *