Jestem smakoszem surówek, gdzie głównym składnikiem jest kapusta biała w dodatku młoda, chrupiąca. Uważam, że do tego warzywa można dopasować wiele rożnych składników. Tym razem dodałam do kapusty ogórki kiszone i ogórki świeże i opcjonalnie do smaku świeży koperek. Jak znalazł surówka do obiadu.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- kapusta młoda – 1 mała główka (lub pół)
- ogórki kiszone – 4-6 sztuk
- ogórki świeże – 4-6 sztuk
- cebula – 1 sztuka, mała
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- śmietana 18%
Sposób przygotowania
Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować ręcznie lub szatkownicą, można również wykorzystać maszynkę do mięsa z odpowiednimi przystawkami. Kapustę posolić szczypta soli, wymieszać i odstawić na 15 min. aby zmiękła.
Ogórki świeże obrać z łupki, wypłukać i zetrze na tarce na grubych oczkach, nasolić szczyptą soli i również pozostawić na 15 min.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę również zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kiedy kapusta zmięknie, odcisnąć ją z nadmiaru wody w dłoniach, przełożyć do suchej miski, tak samo odcisnąć ogórki świeże i kiszone. Do kapusty i ogórków dodać cebulę, posiekany koperek, całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
Na koniec dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać.