Bardzo ciekawy pomysł na mrożone kalafiory, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- mrożone kalafiory – 1 opakowanie
- masło – 1 łyżka
- mąka – 1 łyżka
- natka pietruszki – 2 łyżki
- bulion (wieprzowy,drobiowy, warzywny) lub woda – 1 szklanka
- sól do smaku –
- żółtka – 2 sztuki
- przyprawa uniwersalna – do smaku
- cukier – do smaku
- zimna woda lub mleko – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Przygotować bulion warzywny.
Na rozpuszczone masło dodać posiekaną natkę pietruszki i przez minutę zasmażać ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać, uwaga mąki nie można przypalić tylko pozbawić ją smaku surowizny. Zasmażkę rozprowadzić bulionem lub wodą i trzymać na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Otrzymany sos przecedzić przez sito, doprawić solą, przyprawą uniwersalną i zdjąć z ognia.
Żółtka połączyć z łyżką zimnej wody lub mleka, dokładnie je roztrzepać i dodać do gorącego sosu, dokładnie całość wymieszać.
Mrożonego kalafiora ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu wyjąć go na półmisek i polać gorącym sosem.