Kalafior mrożony w sosie pietruszkowym

Kalafior mrożony w sosie pietruszkowym

Bardzo ciekawy pomysł na mrożone kalafiory, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • mrożone kalafiory – 1 opakowanie
  • masło – 1 łyżka
  • mąka – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • bulion (wieprzowy,drobiowy, warzywny) lub woda – 1 szklanka
  •  sól do smaku –
  • żółtka – 2 sztuki
  • przyprawa uniwersalna – do smaku
  • cukier – do smaku
  • zimna woda lub mleko – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Przygotować bulion warzywny.

Na rozpuszczone masło dodać posiekaną natkę pietruszki i przez minutę zasmażać ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać, uwaga mąki nie można przypalić   tylko pozbawić ją smaku surowizny. Zasmażkę rozprowadzić bulionem lub wodą i trzymać na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Otrzymany sos przecedzić przez sito, doprawić solą, przyprawą uniwersalną i zdjąć z ognia.

Żółtka połączyć z łyżką zimnej wody lub mleka, dokładnie je roztrzepać i dodać do gorącego sosu, dokładnie całość wymieszać.

Mrożonego kalafiora ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu wyjąć go na półmisek i polać gorącym sosem.
Kalafior mrożony w sosie pietruszkowym

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *