Ostatnio czytałam artykuł o walorach kapusty kiszonej, jak cenne ma właściwości zdrowotne jak również o jej przechowywaniu tzn. kapusta kiszonej nie należy przechowywać w woreczkach tak jak najczęściej jest pakowana i widnieje na pułkach sklepowych.
U mnie w domu zawsze jesienią kisi się kapustę z dodatkiem soli i kminku, więc całą zimę mamy dostęp do witamin i metabolitów w niej zawartych.
Kapusta kiszona, kwaszona jest nieodzownym składnikiem wielu potraw w kuchni polskiej. Jest bardzo wartościowa ze względu na zasobność w składniki odżywcze: witaminę C, E, karotenoidy, polifenole, bakterie Lactobacillu, fitoncydy o właściwościach bakterio i grzybobójczych.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- kapusta kiszona – 1/2 kg
- marchewka – 1-2 sztuki
- jabłko – 1-2 sztuki
- cebula – 1 mała sztuka
- cukier kryształ – 1 łyżka
- śmietana lub jogurt naturalny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę wypłukać w zimnej wodzie aby pozbyć się bardzo kwaśnego smaku, odcisnąć z wody i pokroić drobniutko.
Marchewkę, jabłka, cebule obrać.
Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach wraz z cebulą. Do całości dodać 1 łyżkę cukru i śmietanę do smaku. Całość wymieszać. Doskonała do dań obiadowych.