Surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej

Ostatnio czytałam artykuł o walorach kapusty kiszonej, jak cenne ma właściwości zdrowotne jak również o jej przechowywaniu tzn. kapusta kiszonej nie należy przechowywać w woreczkach tak jak najczęściej jest pakowana i widnieje na pułkach sklepowych.

U mnie w domu zawsze jesienią kisi się kapustę z dodatkiem soli i kminku, więc całą zimę mamy dostęp do witamin i metabolitów w niej zawartych.

Kapusta kiszona, kwaszona jest nieodzownym składnikiem wielu potraw w kuchni polskiej. Jest bardzo wartościowa ze względu na zasobność w składniki odżywcze: witaminę C, E, karotenoidy, polifenole, bakterie Lactobacillu, fitoncydy o właściwościach bakterio i grzybobójczych. 

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta kiszona – 1/2 kg
  • marchewka – 1-2 sztuki
  • jabłko – 1-2 sztuki
  • cebula – 1 mała sztuka
  • cukier kryształ – 1 łyżka
  • śmietana lub jogurt naturalny do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę wypłukać w zimnej wodzie aby pozbyć się bardzo kwaśnego smaku, odcisnąć z wody i pokroić drobniutko.

Marchewkę, jabłka, cebule obrać.

Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach wraz z cebulą. Do całości dodać 1 łyżkę cukru i śmietanę do smaku. Całość wymieszać. Doskonała do dań obiadowych.

Surówka z kapusty kiszonej i warzywami

Related Posts

Add Comment