Bigos warzywny to coś w rodzaju lecza, gęstego sosu nawet do makaronu. Bardzo delikatne, zrobione na bazie większości warzyw. Dobrą stroną tej potrawy jest, iż samemu można skomponować taki bigos z ulubionych warzyw.
Czas przygotowanie – 40 min.
Składniki
- cebula – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- marchewka – 2 sztuki
- pietruszka – 2 sztuki
- seler – 1 mały
- cukinia – 2 sztuki
- papryka – 1 sztuka
- przecier pomidorowy – 3-4 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Przed przystąpieniem do przygotowania lecza
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę, następnie dodać pokrojonego drobno pora i wszystko dusić. Kolejno dodawać warzywa, starte na tarce: marchewkę, pietruszkę i selera, następnie startą cukinię. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę (dałam żółtą), doprawić do smaku i całość dusić, aż warzywa zmiękną, pod koniec duszenia dodać przecier.
Dusić, aż woda odparuje z warzyw.