Bigos warzywny

 

Bigos warzywny

Bigos warzywny to coś w rodzaju lecza, gęstego sosu nawet do makaronu. Bardzo delikatne, zrobione na bazie większości warzyw. Dobrą stroną tej potrawy jest, iż samemu można skomponować taki bigos z ulubionych warzyw.

Czas przygotowanie – 40 min.

Składniki

  • cebula – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • marchewka – 2 sztuki
  • pietruszka – 2 sztuki
  • seler – 1 mały
  • cukinia – 2 sztuki
  • papryka – 1 sztuka
  • przecier pomidorowy – 3-4 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku 
  • tłuszcz do smażenia 
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania

Przed przystąpieniem do przygotowania lecza
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę, następnie dodać pokrojonego drobno pora i wszystko dusić. Kolejno dodawać warzywa, starte na tarce: marchewkę, pietruszkę i selera, następnie startą cukinię. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę (dałam żółtą), doprawić do smaku i całość dusić, aż warzywa zmiękną, pod koniec duszenia dodać przecier.
Dusić, aż woda odparuje z warzyw.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dla wegetarian i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *