Ciasto cytrynowo- śmietankowe z dodatkiem ananasów. Lekkie, orzeźwiające ciacho na każda okazję.
Ciasto cytrynowe to lekki jak ptasie mleczko rarytas. Połączenie budyniu cytrynowego nadaje ciastu orzeźwienie a pianka śmietankowa nadaje lekkość i słodycz.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa cytrynowa
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 2 opakowania
- masło – 1 kostka
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- żółtka – 3 sztuki
- cytryny świeże – 3 sztuki
- mąka pszenna – 1,5 łyżki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
Masa śmietanowa
- śmietana kremówka – 0,5 litra
- cukier puder – 3 łyżki
- galaretka cytrynowa – 2 opakowania
Dodatkowo
- herbatniki – 1 duże opakowanie
- ananasy – 1 puszka
Polewa
- margaryna – 1/2 kostki
- cukier puder – 5 łyżek
- kakao – 3 łyżki
- woda – 2 łyżki
- żelatyna – 1 łyżka
- kwaśna śmietana – 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i dolać wody aby całość stanowiła 2,5 szklanki. Całość zagotować dodając cukier. W osobnym naczyniu rozpuścić budyń w 0,5 szklanki wody, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dobrze wszystko rozmieszać i wlać do gotującego się soku cytrynowego. Ugotować budyń. Pamiętać należy aby mieszać budyń, żeby nie powstały grudki. Budyń przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Tak otrzymaną masę wyłożyć na biszkopt.
Na masie ułożyć pokrojone w kosteczkę odsączone ananasy.
Masa śmietankowa
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątki i odstawić do lekkiego stężenia.
Ubić śmietanę, dodać cukier. Kiedy śmietana będzie ubita na sztywno wówczas dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, delikatnie wymieszać całość. Masę śmietanową wyłożyć na ananasy. Następnie na masie śmietankowej ułożyć herbatniki i całość udekorować polewą.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. Margarynę, cukier, kakao dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Polewę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać ją z polewą a następnie odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do przestudzonej polewy dodać po łyżce śmietany i dokładnie ją połączyć z polewą, wymieszać aby masa miała jednolita konsystencję.
Coś tutaj jest nie po kolei, w masie śmietankowej brakuje dokładnego opisu co do galaretki, część z tego za to jest w ostatnim akapicie który jest już po opisie polewy czekoladowej.