Cytrynowiec z pianką śmietankową

Ciasto cytrynowo- śmietankowe z dodatkiem ananasów. Lekkie, orzeźwiające ciacho na każda okazję.

cytrynowiec

Ciasto cytrynowe to lekki jak ptasie mleczko rarytas. Połączenie budyniu cytrynowego nadaje ciastu orzeźwienie a pianka śmietankowa nadaje lekkość i słodycz.

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa cytrynowa

  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 2 opakowania
  • masło – 1 kostka
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • żółtka – 3 sztuki
  • cytryny świeże – 3 sztuki
  • mąka pszenna – 1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

Masa śmietanowa

  • śmietana kremówka – 0,5 litra
  • cukier puder – 3 łyżki
  • galaretka cytrynowa – 2 opakowania

Dodatkowo

  • herbatniki – 1 duże opakowanie
  • ananasy – 1 puszka

Polewa

  • margaryna – 1/2 kostki
  • cukier puder – 5 łyżek
  • kakao – 3 łyżki
  • woda – 2 łyżki
  • żelatyna – 1 łyżka
  • kwaśna śmietana – 5 łyżek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].

Masa cytrynowa

Wycisnąć sok z cytryn i dolać wody aby całość stanowiła 2,5 szklanki. Całość zagotować dodając cukier. W osobnym naczyniu rozpuścić budyń w 0,5 szklanki wody, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dobrze wszystko rozmieszać i wlać do gotującego się soku cytrynowego. Ugotować budyń. Pamiętać należy aby mieszać budyń, żeby nie powstały grudki. Budyń przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Tak otrzymaną masę wyłożyć na biszkopt.

Na masie ułożyć pokrojone w kosteczkę odsączone ananasy.

Masa śmietankowa

Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątki i odstawić do lekkiego stężenia.

Ubić śmietanę, dodać cukier. Kiedy śmietana będzie ubita na sztywno wówczas dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, delikatnie wymieszać całość.  Masę śmietanową wyłożyć na ananasy. Następnie na masie śmietankowej ułożyć herbatniki i całość udekorować polewą.

Polewa

W wodzie rozpuścić żelatynę. Margarynę, cukier, kakao dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Polewę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać ją z polewą a następnie odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Do przestudzonej polewy dodać po łyżce śmietany i dokładnie ją połączyć z polewą, wymieszać aby masa miała jednolita konsystencję.

Related Posts

One Response

  1. Tomasz
    29 grudnia 2015

Add Comment