Sałatka z kurczakiem, ananasem, i selerem – delikatna, z lekką nutka słodyczy. Doskonała jak przystawka na każdą okazję. Bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ większość składników jest gotowa.
Czas przygotowania – 20 min
SKŁADNIKI
- filet z kurczaka – 1 kg
- seler konserwowy – 700 g (2 małe słoiki)
- ananasy – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- fasola czerwona – 1 puszka
- cebula – 1 sztuka
- natka pietruszki – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
Majonez
- śmietana 18 % – 150-200 ml
- musztarda – 1 łyżka
- majonez gotowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety z kurczaka oczyścić, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Można dodać zamiast soli przyprawy uniwersalnej (kucharek, vegeta). Po ugotowaniu należy kurczaka wystudzić a następnie filety pokroić w kostkę.
Selera z e słoika przełożyć na durszlak, sitko, aby obciekły z wody.
Tak samo postąpić z kukurydzą, fasolą.
Cebulę, ananasa, selera pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać do smaku posiekaną natkę pietruszki, doprawić sola i pieprzem.