Mój syn ma 4 lata i ostatnio polubił i to nawet bardzo kukurydzę, najlepiej żeby była świeża, a w ostateczności z puszki. Dlatego często przygotowuje taką kukurydzę, a w dodatku smakuje jak ta serwowana w KFS. Tak przygotowana stanowi również świetny dodatek do obiadu, do mięska.
Kukurydza posiada właściwości moczopędne, przeciwzapalne przy schorzeniach układu moczowego. Wspomaga prace układu moczowego.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- kukurydza – 1-2 kolby
- sól – do smaku
- masło – do smaku
- woda
Sposób przygotowania
Wodę zagotować z szczypta soli (nadmierna ilość soli podczas gotowania powoduje jej twardnienie).
Kukurydze dokładnie obrać, z kolby odkroić końcówki, można również przykroić kukurydze na połowę gdy jest za długa.
Kukurydze wrzucić do wody i gotować do momentu aż będzie miękka.
Gdy jest gotowa, na patelni rozpuścić masło, (trzeba uważać aby go nie przypalić), kukurydze obtoczyć w ciepłym maśle, oprószyć solą do smaku i gotowe.