Wielkanocny barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały w chlebie

Ja zawsze na śniadanie wielkanocne do barszczu białego przyrządzam białą kiełbasę z dużą ilością cebuli i dodatkiem świeżego rozmarynu, można również dodać swoje ulubione zioła. Ilość cebuli również można zmienić dodając więcej lub mniej w zależności od gustu.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • biała kiełbasa – 1 kg
  • cebula – 4 sztuki
  • olej roślinny – 4 łyżki
  • woda – 5 łyżek
  • świeży lub suszony rozmaryn – do smaku
  • ulubione zioła, przyprawy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kiełbaskę dokładnie wypłukać jeżeli pochodzi z hermetycznych opakowań z taką białą gąbeczką na spodzie ( w niej znajdują się substancje konserwujące wędlinę, dlatego dobrze ją wypłukać), następnie osuszyć.

Na patelni rozgrzać olej i kiełbaski delikatnie zrumienić, najlepiej z każdej strony. Kiedy nabiorą koloru wówczas dodać do kiełbasy cebulę pokrojoną w plasterki lub piórka, całość podlać wodą i delikatnie posolić aby cebula szybciej zmiękła. Dodać kilka gałązek rozmarynu i ulubione przyprawy (czosnek, majeranek).

Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i odparuje nadmiar płynu.

Wielkanocny barszcz biały

Ten wpis został opublikowany w kategorii Top, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *