Ja zawsze na śniadanie wielkanocne do barszczu białego przyrządzam białą kiełbasę z dużą ilością cebuli i dodatkiem świeżego rozmarynu, można również dodać swoje ulubione zioła. Ilość cebuli również można zmienić dodając więcej lub mniej w zależności od gustu.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- biała kiełbasa – 1 kg
- cebula – 4 sztuki
- olej roślinny – 4 łyżki
- woda – 5 łyżek
- świeży lub suszony rozmaryn – do smaku
- ulubione zioła, przyprawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kiełbaskę dokładnie wypłukać jeżeli pochodzi z hermetycznych opakowań z taką białą gąbeczką na spodzie ( w niej znajdują się substancje konserwujące wędlinę, dlatego dobrze ją wypłukać), następnie osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej i kiełbaski delikatnie zrumienić, najlepiej z każdej strony. Kiedy nabiorą koloru wówczas dodać do kiełbasy cebulę pokrojoną w plasterki lub piórka, całość podlać wodą i delikatnie posolić aby cebula szybciej zmiękła. Dodać kilka gałązek rozmarynu i ulubione przyprawy (czosnek, majeranek).
Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i odparuje nadmiar płynu.