Zupa owocowa z czerwonych mirabelek

zupazmirabelek

Mirabelki to inaczej śliwa domowa mirabelka. Wyróżnia się żółte i czerwone. Owoce mirabelki doskonale nadają się do przetworów, na dżemy, kompoty, galaretki ale również doskonałe do bezpośredniego spożycia.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mirabelki czerwone – 400 g
  • woda – 2-3 litry
  • cukier kryształ – 4-6 łyżek
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • śmietana 12%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mirabelki wypłukać, przekroić na pół, wyciągnąć pestki.

Wodę zagotować i wrzucić do niej mirabelki, gotować do momentu aż puszczą sok i delikatnie się rozpadną ponieważ są delikatnym owocem.

Dodać cukier do smaku. Następnie należy zagęścić zupkę.

Do szklanki nalać wody (1/2 szklanki), dołożyć mąkę, wszystko razem dokładnie wymieszać. Całość przecedzić przez sitko do miseczki i wlać do gotującej się zupy. Należy pamiętać, aby zupa się gotowała i przy dodawaniu mąki należy ciągle mieszać aby nie zrobiły się grudki.

Zupka powinna zgęstnieć po kilku minutach. Ściągnąć zupę z ognia i dodać śmietankę, wedle gustu.

Zupkę podawać można z grzankami, makaronem, ryżem.

zupazmirabelek2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko, Zupy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *