Mirabelki to inaczej śliwa domowa mirabelka. Wyróżnia się żółte i czerwone. Owoce mirabelki doskonale nadają się do przetworów, na dżemy, kompoty, galaretki ale również doskonałe do bezpośredniego spożycia.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mirabelki czerwone – 400 g
- woda – 2-3 litry
- cukier kryształ – 4-6 łyżek
- mąka pszenna – 2 łyżki
- śmietana 12%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mirabelki wypłukać, przekroić na pół, wyciągnąć pestki.
Wodę zagotować i wrzucić do niej mirabelki, gotować do momentu aż puszczą sok i delikatnie się rozpadną ponieważ są delikatnym owocem.
Dodać cukier do smaku. Następnie należy zagęścić zupkę.
Do szklanki nalać wody (1/2 szklanki), dołożyć mąkę, wszystko razem dokładnie wymieszać. Całość przecedzić przez sitko do miseczki i wlać do gotującej się zupy. Należy pamiętać, aby zupa się gotowała i przy dodawaniu mąki należy ciągle mieszać aby nie zrobiły się grudki.
Zupka powinna zgęstnieć po kilku minutach. Ściągnąć zupę z ognia i dodać śmietankę, wedle gustu.
Zupkę podawać można z grzankami, makaronem, ryżem.