Zakwas na barszcz wigilijny

zakwas na barszcz

Z tego przepisu otrzymamy około 2 litry zakwasu, który można śmiało wykorzystać do barszczu czerwonego z uszkami.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • buraki ćwikłowe – 2 kg
  • czosnek świeży – 6 ząbków
  • kromka chleba razowego
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • liść laurowy – 4-6 listków
  • ziele angielskie – kilka ziarenek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Buraki obieramy z łupki, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.

Plasterki buraków wkładamy do słoika na przemian z ząbkami czosnku, liściem i zielem.

Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą w ilości takiej aby buraki były zanurzone,

Na wierzch wkładamy kromkę chleba razowego dla szybszego ukiśnięcia.

Słój przykryć filią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.

Po 2 dniach wyjąć kromkę chleba, odstawiamy do dalszego kiszenia.

Po kilku dniach zlewamy barszcz czerwony do butelki, szczelnie go zakręcamy i w stawiamy do lodówki. W ten sposób zakwas możemy przechowywać kilka tygodni.

zakwas na barszcz burakigotowy zakwas na barszcz

Related Posts

Add Comment