Cielęcina w musztardzie

Cielęcina w musztardzie

Cielęcina w sosie musztardowym, o delikatnym smaku.  Delikatne, kruche mięso doskonałe na każda okazje. Podane z młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami. Bardzo prosty i szybki przepis.

    Czas przygotowania – 120 min.

SKŁADNIKI

  • cielęcina (polędwica lub górka) – 1 kg
  • sos sojowy – 5 łyżek
  • musztarda (saperska) – kilka łyżeczek
  • sól,pieprz – do smaku
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • masło – kilka łyżek
  • śmietana – 150-180 ml
  • ziele angielskie, liść laurowy – kilka ziarenek i listków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso, kotlety delikatnie rozbić ułożyć na blaszce lub rondlu, natrzeć sosem sojowym i musztardą. Mięso delikatnie oprószyć solą (ostrożnie, ponieważ sos sojowy jest słony), pieprzem, dodać masło,liść laurowy, zile angielskie, 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku do miękkości (w temp. swojego piekarnika). Mięso jeżeli jest bez tłuszczu podlać większą ilością wody lub dodać odrobinkę oleju.

Pod koniec pieczenia, kiedy mięso jest miękkie w kubku, szklance wymieszać ze sobą śmietanę  z mąką, tak aby nie było grudek i wlać do powstałego sosu, dzięki temu sos zagęścimy.

Related Posts

Add Comment