Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami

Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami przepis

Kolejny przepis na drożdżówki, tym razem z nadzieniem serowym i rodzynkami.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Rozczyn drożdżowy

  • drożdże – 10 dag
  • mleko – 3 szklanki
  • cukier – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 3 szklanki

Ciasto

  • masło – 200 g ( 1 kostka)
  • jajka – 6 sztuki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1,5 kg

Serowy farsz

  • ser biały – 0,5 kg
  • jajka – żółtka – 2 sztuki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
  • masło – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • rodzynki do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników przygotować rozczyn. do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i letnie mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Masło roztopić i wystudzić.

Do większej miski dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, rozczyn, jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać najlepiej ręcznie. Wyrabiać do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać masło i wyrabiać około 10-15 min. Ciasto będzie gotowe jeżeli będzie gładkie i bez problemu odchodzi od ręki.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Ser zmielić przez maszynkę, na najmniejszym sitku, dodać żółtka, budyń, cukier waniliowy, masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i szklanka wykrawać małe bułeczki. W każdej bułeczce na środku zrobić wgłębienie i umieścić tam farsz.

Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić aby urosły, następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mąki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w temp. 160-180 stopni.

Do farszu można dodać rodzynki.

Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami

Related Posts

Add Comment