Suszone warzywa

suszonewarzywa

Bardzo fajną sprawą, a jakże przydatną w codziennej kuchni jest suszona włoszczyzna, która można samemu zrobić w domu. Jeżeli mamy przydomowy ogródek i nie mamy jak przechować warzyw wówczas warto wypróbować sposób suszenia warzyw. Tak przygotowane suszonki posłużą nam długo w kuchni do przyrządzania wielu zup, dań, sosów.

Jak wysuszyć warzywa?

W pierwszej kolejności warzywa, mowa tu o marchewce, pietruszce, selerze należy obrać z łupki, dokładnie wypłukać. Następnie warzywa warto osuszyć na ściereczce lub durszlaku. Jeżeli będą już suche należy pokroić je na mniejsze kawałeczki, aby się szybciej wysuszyły. Ja do tego celu używam maszynki do mięsa z przystawkami i warzywa kroje na dwa sposoby: plasterki i na tarce.

Tak pokrojone warzywa układam na sitkach w suszarce do grzybów i susze do momentu całkowitego wysuszenia. Warto pamiętać aby przekładać koszyczki ruszać palcami suszonkę aby jak najszybciej wyschła. Następnie wysuszone warzywa przekładamy do szczelnego pojemnika, słoika, wiadereczka. Tak wysuszone warzywa odpowiednio przechowywane mogą służyć kilkanaście miesięcy.

Drugi sposobem na wysuszenie warzyw jest suszenie na kaloryferze. Warzywa ułożyć na papierze do pieczenia, jest on najlepszy bo pokrojone warzywa nie przywierają. Trzeba również pamiętać, aby jak najczęściej napowietrzać warzywa a wówczas szybciej wyschną.

suszonewarzywa1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jak zrobić. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *