Golonki z indyka w jarzynkach doskonały pomysł na obiad.
Czas przygotowania – 15 min., gotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- golonka z indyka – 2-3 sztuki
- rosół drobiowy
- liść laurowy – 3-4 listki
- ziele angielskie – 4-6 ziarenek
- przyprawa do indyka – 2 łyżeczki
- kucharek, jarzynka – 2 łyżeczki
- cebula – 2 sztuki
- marchewka – 2 sztuki
- olej rzepakowy – kilka łyżek
- woda – 1-2 szklanki
- masło – 4 łyżki
- seler – 1 sztuka mała
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Golonki zostały delikatnie podgotowane w rosole z jarzynkami aby były miękkie.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć podgotowane golonki, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w półplasterki.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawą do indyka posypać golonki, dodać jarzynkę lub kucharka, kilka łyżek oleju rzepakowego i całość podlać szklanka wody. Na koniec dodać masło, ułożyć na golonkach aby na nich roztopiło. Golonki piec do momentu aż będą miękkie.