Kruche ciasto w smaku jak piernik. Delikatny, mięciutki z masa budyniowa i jabłkami. Najlepiej smakuje kilkanaście godzin po upieczeniu.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 750 g
- cukier puder – 300 g
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- margaryna – 150 g
- jajka całe – 3 sztuki
- miód – 6 łyżek
- śmietana 18% – 5 łyżek
Masa budyniowa
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mleko – 2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka całe – 2 sztuki
- cukier – 80 g
- masło 82% – 100 g
Masa jabłkowa
- jabłka – 1 kg
- galaretka cytrynowa lub agrestowa – 1 opakowanie
- cukier kryształ do smaku
Masa orzechowa
- orzechy włoskie – 200 g
- śmietana kremówka – 2 łyżki
- miód sztuczny – 2 łyżki
- masło – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnicę przesiać mąkę, uformować kopczyk, dodać sodę, cukier puder, margarynę. Całość dokładnie posiekać nożem, następnie dodać miód, śmietanę i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na wymiar blaszek i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Piec około 20-25 min. w temp. 180 C.
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka i zagotować mleko, do drugiego rondelka wlać pozostałe mleko, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier, cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wlać o do gotującego się mleka, ugotować budyń. Trzeba pamiętać, że gdy robią się grudki trzeba energicznie mieszać do ich zaniku, i uważać aby nie przypalić budyniu.
Do gorącego budyniu dodać masło, dokładnie wymieszać budyń mikserem lub łyżką.
Ciepły budyń nałożyć na jeden blat ciasta, rozprowadzić go równomiernie i następnie przykryć budyń kolejnym blatem ciasta, odstawić do ostygnięcia.
Jabłka (najlepsza szara reneta) obrać zetrzeć na tarce lub w kostkę, półplasterki i podsmażyć (ja podsmażam do całkowitego rozpadu jabłek i odparowania wody), dodać cukier do smaku. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Letnie jabłka wyłożyć na blat i przykryć ostatnim blatem ciasta.
Orzechy włoskie drobno posiekać, przełożyć do garnuszka, dodać miód, śmietanę, masło. Całość gotować aż masa zgęstnieje. Masę orzechowa przełożyć na wierzch ciasta i rozprowadzić po cieście równomiernie. Całe ciasto odstawić do ostygnięcia.