Słowak

slowak

Kruche ciasto w smaku jak piernik. Delikatny, mięciutki z masa budyniowa i jabłkami. Najlepiej smakuje kilkanaście godzin po upieczeniu.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka pszenna – 750 g
  • cukier puder – 300 g
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • margaryna – 150 g
  • jajka całe – 3 sztuki
  • miód – 6 łyżek
  • śmietana 18% – 5 łyżek

Masa budyniowa

  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mleko – 2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka całe – 2 sztuki
  • cukier – 80 g
  • masło 82% – 100 g

Masa jabłkowa

  • jabłka – 1 kg
  • galaretka cytrynowa lub agrestowa – 1 opakowanie
  • cukier kryształ do smaku

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie – 200 g
  • śmietana kremówka – 2 łyżki
  • miód sztuczny – 2 łyżki
  • masło – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na stolnicę przesiać mąkę, uformować kopczyk, dodać sodę, cukier puder, margarynę. Całość dokładnie posiekać nożem, następnie dodać miód, śmietanę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na wymiar blaszek i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Piec około 20-25 min. w temp. 180 C.

Do rondelka wlać 1 szklankę mleka i zagotować mleko, do drugiego rondelka wlać pozostałe mleko, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier, cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wlać o do gotującego się mleka, ugotować budyń. Trzeba pamiętać, że gdy robią się grudki trzeba energicznie mieszać do ich zaniku, i uważać aby nie przypalić budyniu.

Do gorącego budyniu dodać masło, dokładnie wymieszać budyń mikserem lub łyżką.

Ciepły budyń nałożyć na jeden blat ciasta, rozprowadzić go równomiernie i następnie przykryć budyń kolejnym blatem ciasta, odstawić do ostygnięcia.

Jabłka (najlepsza szara reneta) obrać zetrzeć na tarce lub w kostkę, półplasterki i podsmażyć (ja podsmażam do całkowitego rozpadu jabłek i odparowania wody), dodać cukier do smaku. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Letnie jabłka wyłożyć na blat i przykryć ostatnim blatem ciasta.

Orzechy włoskie drobno posiekać, przełożyć do garnuszka, dodać miód, śmietanę, masło. Całość gotować aż masa zgęstnieje. Masę orzechowa przełożyć na wierzch ciasta i rozprowadzić po cieście równomiernie. Całe ciasto odstawić do ostygnięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *