Kolejny przepis na słodkie bułki drożdżowe z dodatkiem dyni czyli bułki dyniowe. Bardzo proste w wykonaniu, wykonanie jak na zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem pure z pieczonej dyni, zmiksowanej na mus. Dodatkowo do środka przed formowaniem bułki można dodać dżem ulubiony.
Czas przygotowania 120 min.
Składniki
- mleko – 1 szklanka
- drożdże świeże – 40 g
- puree z dyni – 1 szklanka
- roztopione masło – 50 g
- sól – 1/4 łyżeczki
- cukier – 1/2 szklanki
- jajka – 3 sztuki + 1
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- olejek pomarańczowy –
- skórka pomarańczowa –
- mąka – ok. 6 szklanek
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Dynie obrać, pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku, aż dynia będzie mięciutka. Dynie przestudzić
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 1/2 szklanki mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Do rozczynu dodać 3 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 4 szklanki, dynie i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń 9ok. 15 min.).
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki. Im dłużej wyrabiane tym lepiej.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykrawać za pomocą szklanki ciasto i formować w rękach bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki powinny podwoić swoją objętość.
Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każdą bułkę pomalować jajkiem, włożyć blaszki do piekarnika.
Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy bułki.