Murzynek, ambasador wiele nazw do tego samego ciasta zrobionego na bazie polewy kakaowej. Pychota. Ciasto czekoladowe, delikatne, słodziutkie. Można dodać do niego ulubione bakalie, wiśnie. Lubi pękać podczas pieczenia, ale to nawet lepiej ponieważ pozostawiona polewa delikatnie wlewa się w pęknięcia i ciasto smakuje jeszcze lepiej.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Polewa
- margaryna – 1,5 kostki
- cukier kryształ – 2 szklanki
- kakao – 4 łyżki
- woda – 9 łyżek
Ciasto
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 2 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier waniliowy – opakowanie
- sok z cytryny – 2-3 łyżki
- spirytus – 9 łyżek
- bakalie (mieszanka keksowa, rodzynki, żurawina) –
- kokos do dekoracji
Sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, wodę, kakao i całość delikatnie zagotować. Następnie zdjąć z ognia i całkowicie przestudzić.
Z powstałej polewy odlać 1/2 szklanki.
Do pozostałej dodać 6 żółtek i dokładnie je utrzeć z polewą, następnie dodać mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, alkohol.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, lekko wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temp. swojego piekarnika ok. 50-60 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić, następnie udekorować pozostawioną wcześniej polewą i posypać kokosem.