Ryba w sosie pomidorowym

 Ryba w sosie pomidorowym to idealny sposób na rybę w nowej odsłonie. Jest to szybki pomysł na danie rybne. Doskonale pasuje na różne okoliczności.

rybawsosie

Przekąska rybna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, może służyć jako przystawka, przekąska na zimno lub ciepło. Kiedy na obiad przyrządzamy rybę w panierce i jeśli nam jej zostanie można zrobić szybciutko sosik i przekąska gotowa. Jest to danie dla zwolenników ostrych smaków ale i nie tylko.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

ryba (filet z dorsza, mintaja, panga, miruna, sola, tilapia, wedle upodobania) – 1/2 kg

Zalewa

  • cebula – 7 sztuk
  • woda – 2 szklanki
  • ocet – 1/4 szklanki
  • cukier kryształ – 3 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • ziele angielskie – 4-6 ziarenek
  • liść laurowy – 2-3 listki
  • przecier pomidorowy – 4 łyżeczki

Panierka

  • bułka tarta
  • jajka całe
  • mąka
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ryby doprawić solą i pieprzem i usmażyć w panierce.

Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oliwie z oliwek lub oleju. Następnie zagotować zalewę – do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier ziele, liść laurowy i przecier, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przecier pomidorowy jest różny, należy dodać w zależności od intensywności koloru i smaku. Podgotować 2- 3min. Następnie do zalewy dołożyć cebulę i dobrze wszystko wymieszać.

W salaterce na przemian układać rybę z sosem.

rybawsosie1 rybawsosie2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *