Schab marynowany

Schab marynowany

Schab z marynaty cytrynowo-czosnkowej po upieczeniu bardzo smaczny, delikatny. Pieczony w foli aluminiowej idealny na uroczysty obiad.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • schab – 1 kg

Marynata

  • sok z cytryny – 1/2 cytryny
  • czosnek – 4-6 ząbków
  • vegeta – 1 łyżeczka
  • olej – 3 łyżki
  • owoce jałowca – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1/2 łyżki

Sposób przygotowania

Schab dokładnie wypłukać, oczyścić i osuszyć.

Do miseczki dodać wszystkie składniki marynaty (czosnek zmiażdżyć lub pokroić w plasterki, dodać ilość wedle uznania) i dokładnie wymieszać.

Mięso natrzeć marynatą, ułożyć je w misce z marynaty i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc lub pozostawić na kilka godzin.

Po nocy mięso wyjąć zawinąć w folie aluminiową, włożyć do rękawa do pieczenia lub woreczka i piec do momentu, aż mięso będzie miękkie ok.1-1,5 godz. w temp. swojego piekarnika.

Po upieczeniu można podawać z sosem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *