Schab z marynaty cytrynowo-czosnkowej po upieczeniu bardzo smaczny, delikatny. Pieczony w foli aluminiowej idealny na uroczysty obiad.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- schab – 1 kg
Marynata
- sok z cytryny – 1/2 cytryny
- czosnek – 4-6 ząbków
- vegeta – 1 łyżeczka
- olej – 3 łyżki
- owoce jałowca – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1/2 łyżki
Sposób przygotowania
Schab dokładnie wypłukać, oczyścić i osuszyć.
Do miseczki dodać wszystkie składniki marynaty (czosnek zmiażdżyć lub pokroić w plasterki, dodać ilość wedle uznania) i dokładnie wymieszać.
Mięso natrzeć marynatą, ułożyć je w misce z marynaty i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc lub pozostawić na kilka godzin.
Po nocy mięso wyjąć zawinąć w folie aluminiową, włożyć do rękawa do pieczenia lub woreczka i piec do momentu, aż mięso będzie miękkie ok.1-1,5 godz. w temp. swojego piekarnika.
Po upieczeniu można podawać z sosem.