Żeberka panierowane

żeberka panierowane

Przygotowując obiad, dla dzieci przygotowałam inne mięsko a dla starszyzny panierowane żeberka wieprzowe. I co? Musze powiedzieć, że mój syn zamiast jeść swoje mięso zjadł żeberka, i jeszcze mówił, że dobre i częściej mogę takie robić. Nawet nie sadziłam że dzieci (4 lata) polubią żeberka.

Czas przygotowania –  15 min.
Czas gotowania – 30 min.

Składniki

  • żeberka wieprzowe – 1 kg
  • włoszczyzna – duży pęczek
  • liście laurowe – kilka listków
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty – kilka ziarenek
  • cebula – 1 sztuka
  • sól – do smaku
  • mąka
  • jajka – 2 sztuki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

W większym garnku zagotować wodę, dodać oczyszczoną, dokładnie wypłukaną włoszczyznę, przyprawy, sól i cebulę.

Żeberka podzielić na mniejsze części, dokładnie wypłukać, dorzucić do gotującej się włoszczyzny i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania zależy od jakości mięsa).

Miękkie żeberka wyjąć z bulionu, wyjąć wszystkie kostki i chrząstki, delikatnie przestudzić. Następnie każde żeberko oprószyć solą, panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać gorące z frytkami, pure ziemniaczanym i ulubioną surówką.

 

 

Panierowane żeberka wieprzowePanierowane żeberka

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *