Przygotowując obiad, dla dzieci przygotowałam inne mięsko a dla starszyzny panierowane żeberka wieprzowe. I co? Musze powiedzieć, że mój syn zamiast jeść swoje mięso zjadł żeberka, i jeszcze mówił, że dobre i częściej mogę takie robić. Nawet nie sadziłam że dzieci (4 lata) polubią żeberka.
Czas przygotowania – 15 min.
Czas gotowania – 30 min.
Składniki
- żeberka wieprzowe – 1 kg
- włoszczyzna – duży pęczek
- liście laurowe – kilka listków
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty – kilka ziarenek
- cebula – 1 sztuka
- sól – do smaku
- mąka
- jajka – 2 sztuki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
W większym garnku zagotować wodę, dodać oczyszczoną, dokładnie wypłukaną włoszczyznę, przyprawy, sól i cebulę.
Żeberka podzielić na mniejsze części, dokładnie wypłukać, dorzucić do gotującej się włoszczyzny i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania zależy od jakości mięsa).
Miękkie żeberka wyjąć z bulionu, wyjąć wszystkie kostki i chrząstki, delikatnie przestudzić. Następnie każde żeberko oprószyć solą, panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać gorące z frytkami, pure ziemniaczanym i ulubioną surówką.