Maliny to owoce o cennych właściwościach leczniczych. Są bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego. Są doskonałymi antyoksydantami, doskonałe przy przeziębieniu, grypie, ponieważ posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Delikatny, aromatyczny napój na upalne i chłodne dni. Większa ilość owoców pozwoli uzyskać bardziej skoncentrowany, wyrazisty, smak. Doskonały przy przeziębieniu, grypie.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- woda – ok. 3 litry
- jabłka – 200 g
- malin – 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierać jabłka ze skórki. Kompot lepiej smakuje gdy jabłka mają skórkę.
Maliny oraz jabłka należy dokładnie umyć, wypłukać.
Czyste owoce wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok 15 minut na małym ogniu aż owoce puszcza sok.