Jesienne danie, sezonowe, listopadowe.
Gęsina doskonała, dynia dojrzała, czegóż chcieć więcej.
Ja gęś odkrywam na nowo, bardzo polubiłam jej smaki i zaczynam z nią kombinować nowe smaki, często proste ale może takie są najlepsze.
Czas przygotowania – 80 min.
Składniki
- pierś z gęsi – 2 sztuki
- tymianek, cynamon, kardamon mielony – szczypta
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- pieczona dynia – 200 g
- białe wytrawne wino – 1 szklanka
- masło – 100 g
- sól, pieprz
- nasiona słonecznika, pestki dyni
- oliwa z oliwek
- sok z limonki
Sposób przygotowania
Pierś gęsi dokładnie wypłukać i osuszyć.
Skórę piersi naciąć, następnie od strony mięsa natrzeć suszonymi przyprawami, solą pieprzem i odstawić na godzinę.
Na rozgrzanej patelni obsmażyć pierś z obu stron na złoty kolor.
Z patelni zlać tłuszcz (nie wyrzucać), dodać cebulę piórka, czosnek pokrojony w plasterki. Razem wszystko podsmażyć. Całość podlać winem, dodać masło i dusić piersi ok. 20-30 min.
Dynie podpiec w piekarniku, następnie rozdrobnić ją widelcem na pure i podsmażyć na gęsim tłuszczu. Dynie doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki.
Na oliwie z oliwek podprażyć nasiona.
Dynie wyłożyć na talerz, dodać pokrojoną pierś gęsi i całość posypać prażonymi pestkami.