Pierś gęsi z dynią i pestkami

Gęś z dynią i pestkamiJesienne danie, sezonowe, listopadowe.

Gęsina doskonała, dynia dojrzała, czegóż chcieć więcej.

Ja gęś odkrywam na nowo, bardzo polubiłam jej smaki i zaczynam z nią kombinować nowe smaki, często proste ale może takie są najlepsze.

    Czas przygotowania –  80 min. 

Składniki

  • pierś z gęsi – 2 sztuki
  • tymianek, cynamon, kardamon mielony – szczypta
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieczona dynia – 200 g
  • białe wytrawne wino – 1 szklanka
  • masło – 100 g
  • sól, pieprz
  • nasiona słonecznika, pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • sok z limonki

Sposób przygotowania

Pierś gęsi dokładnie wypłukać i osuszyć.

Skórę piersi naciąć, następnie od strony mięsa natrzeć suszonymi przyprawami, solą pieprzem i odstawić na godzinę.

Na rozgrzanej patelni obsmażyć pierś z obu stron na złoty kolor.

Z patelni zlać tłuszcz (nie wyrzucać), dodać cebulę piórka, czosnek pokrojony w plasterki. Razem wszystko podsmażyć. Całość podlać winem, dodać masło i dusić piersi ok. 20-30 min.

Dynie podpiec w piekarniku, następnie rozdrobnić ją widelcem na pure i podsmażyć na gęsim tłuszczu. Dynie doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki.

Na oliwie z oliwek podprażyć nasiona.

Dynie wyłożyć na talerz, dodać pokrojoną pierś gęsi i całość posypać prażonymi pestkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *