Zupę z kukurydzy można przygotować na wiele sposobów, z wieloma dodatkami. Zrobiłam ją ze względu na dzieci, które bardzo za nią przepadają, za tą świeżą jak i z puszki. Jednak do przygotowania tej zupy użyłam , kukurydzy ze swojej działki.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- kukurydza – 3 świeże kolby
- cebula – 2 sztuki
- ziemniaki – 2 sztuki
- bulion, woda – ok. 2-3 litry
- marchewka, pietruszka, seler – po małym kawałku
- curry – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kukurydze obrać i ugotować na miękko ze szczypta soli.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
Kukurydze po ugotowaniu przestudzić, następnie odciąć ziarno od kolby i dodać do podsmażonej cebuli, wszystko razem poddusić.
Cebule z kukurydzą przełożyć do rondla, dodać bulion warzywny lub mięsny lub wodę, dodać pokrojone warzywa i całość pogotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Na konie doprawić solą, pieprzem, dodać curry do smaku i wszystko zagotować.
Zupę zdjąć z ognia, delikatnie przestudzić i zmiksować na krem.