Zupa krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Zupę z kukurydzy można przygotować na wiele sposobów, z wieloma dodatkami. Zrobiłam ją ze względu na dzieci, które bardzo za nią przepadają, za tą świeżą jak i z puszki. Jednak do przygotowania tej zupy użyłam , kukurydzy ze swojej działki.

    Czas przygotowania –  60 min.

Składniki

  • kukurydza – 3 świeże kolby
  • cebula – 2 sztuki
  • ziemniaki – 2 sztuki
  • bulion, woda – ok. 2-3 litry
  • marchewka, pietruszka, seler – po małym kawałku
  • curry – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kukurydze obrać i ugotować na miękko ze szczypta soli.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.

Kukurydze po ugotowaniu przestudzić, następnie odciąć ziarno od kolby i dodać do podsmażonej cebuli, wszystko razem poddusić.

Cebule z kukurydzą przełożyć do rondla, dodać bulion warzywny lub mięsny lub wodę, dodać pokrojone warzywa i całość pogotować do momentu aż warzywa zmiękną.

Na konie doprawić solą, pieprzem, dodać curry do smaku i wszystko zagotować.

Zupę zdjąć z ognia, delikatnie przestudzić i zmiksować na krem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *