Chleb francuski na zakwasie

Chleb francuski

Chleb bardzo prosty do przygotowania. Ciasto jest zwarte, szybko wyrasta i długo pozostaje miękki. Nadaje się do pieczenia w keksówkach oraz jako okrągły bochenek.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

Zaczyn

  • zakwas pszenny – 200 g
  • woda – 1/2 szklanki
  • mąka pszenna typ 550 – 140 g

Ciasto właściwe

  • woda – 1 szklanka
  • mąka pszenna typ 550 – 600 g
  • mąka pszenna razowa – 50 g
  • mąka żytnia typ 720 – 25 g
  • sól – 1,5-2 łyżeczki
  • zaczyn

Sposób przygotowania

Wieczorem, dnia poprzedniego przygotować zaczyn.

Do miski przełożyć zakwas, dodać wodę i mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać składniki.

Miskę przykryć bawełnianą ścierką lub gazą i pozostawić na ok. 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia do zaczynu dodać wodę, pozostałe mąki, sól. Wyrobić dokładnie ciasto,ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk.

Ciasto pozostawić w misce do ponownego wyrośnięcia na ok. 3 godziny w temp. pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.

Chleb przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić aż ciasto wyrośnie do brzegów blaszki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, funkcja góra-dół.

Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec 15 minut w temperaturze 230 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut, lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleb na zakwasie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *