Chleb bardzo prosty do przygotowania. Ciasto jest zwarte, szybko wyrasta i długo pozostaje miękki. Nadaje się do pieczenia w keksówkach oraz jako okrągły bochenek.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Zaczyn
- zakwas pszenny – 200 g
- woda – 1/2 szklanki
- mąka pszenna typ 550 – 140 g
Ciasto właściwe
- woda – 1 szklanka
- mąka pszenna typ 550 – 600 g
- mąka pszenna razowa – 50 g
- mąka żytnia typ 720 – 25 g
- sól – 1,5-2 łyżeczki
- zaczyn
Sposób przygotowania
Wieczorem, dnia poprzedniego przygotować zaczyn.
Do miski przełożyć zakwas, dodać wodę i mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać składniki.
Miskę przykryć bawełnianą ścierką lub gazą i pozostawić na ok. 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia do zaczynu dodać wodę, pozostałe mąki, sól. Wyrobić dokładnie ciasto,ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk.
Ciasto pozostawić w misce do ponownego wyrośnięcia na ok. 3 godziny w temp. pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Chleb przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić aż ciasto wyrośnie do brzegów blaszki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, funkcja góra-dół.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 15 minut w temperaturze 230 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut, lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony.