Sałata z pieczarkami i kapustą pekińską

salatak z pieczarkami i kapusta pekinska

Nie tylko pieczarki marynowane można wykorzystać do sałat, postanowiłam świeże pieczarki podsmażyć na maśle i połączyć z kapusta pekińska i innymi składnikami.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • pieczarki – 1/2 kg
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • cebula biała – 1 sztuka
  • kapusta pekińska – 1/2 główki
  • groszek zielony, kukurydza – po 1 puszce
  • ser żółty – 200 g
  • jajka – 4 sztuki
  • ogórek kiszony – 4-6 sztuk
  • słodka papryka – do smaku
  • zioła prowansalskie – do smaku

Majonez

  • musztarda – 2 łyżeczki
  • śmietana, jogurt – 4 łyżki
  • majonez – 4 łyżki
  • sól pieprz do smaku
  • masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białą cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle na zloty kolor, następnie pieczarki umyć, zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa z przystawkami na grubych oczkach, dodać do cebuli i całość podsmażyć, aż pieczarki będą miękkie. Doprawić sola i pieprzem do smaku, odstawić do wystygnięcia.

Kapustę pekińską pokroić w drobną kosteczkę i delikatnie nasolić, tak aby puściła wodę i zmiękła, odstawić na min. 30 min.

Groszek, kukurydze odsączyć, ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również odsączyć, cebule czerwoną pokroić w kosteczkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Kapustę pekińską odsączyć lub odcisnąć w rękach, dodać pieczarki, groszek, kukurydzę, cebule czerwoną, ogórki, ser. Na koniec dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę do smaku, całość wymieszać i połączyć z majonezem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *