Nie tylko pieczarki marynowane można wykorzystać do sałat, postanowiłam świeże pieczarki podsmażyć na maśle i połączyć z kapusta pekińska i innymi składnikami.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- pieczarki – 1/2 kg
- cebula czerwona – 1 sztuka
- cebula biała – 1 sztuka
- kapusta pekińska – 1/2 główki
- groszek zielony, kukurydza – po 1 puszce
- ser żółty – 200 g
- jajka – 4 sztuki
- ogórek kiszony – 4-6 sztuk
- słodka papryka – do smaku
- zioła prowansalskie – do smaku
Majonez
- musztarda – 2 łyżeczki
- śmietana, jogurt – 4 łyżki
- majonez – 4 łyżki
- sól pieprz do smaku
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białą cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle na zloty kolor, następnie pieczarki umyć, zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa z przystawkami na grubych oczkach, dodać do cebuli i całość podsmażyć, aż pieczarki będą miękkie. Doprawić sola i pieprzem do smaku, odstawić do wystygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić w drobną kosteczkę i delikatnie nasolić, tak aby puściła wodę i zmiękła, odstawić na min. 30 min.
Groszek, kukurydze odsączyć, ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również odsączyć, cebule czerwoną pokroić w kosteczkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kapustę pekińską odsączyć lub odcisnąć w rękach, dodać pieczarki, groszek, kukurydzę, cebule czerwoną, ogórki, ser. Na koniec dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę do smaku, całość wymieszać i połączyć z majonezem.