Troszkę na słodko z delikatną nutką pikanterii czyli filet z indyka marynowany w soku z pomarańczy z dodatkiem papryki chili. Kruchy, mięciutki filet doskonały na obiad, dodatkowo szybki w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- filet z indyka – 1 kg
- pomarańcze – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- papryka chili – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- papryka słodka do smaku
- olej roślinny
Sposób przygotowania
Fileta dokładnie wypłukać, osuszyć.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Mięso pokroić na cienkie plastry, ułożyć w misce, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, paprykę chili (wedle gustu i swoich upodobań smakowych), oliwę z oliwek, paprykę słodką na koniec . Mięso zalać sokiem i dokładnie wymieszać mięso z marynatą.
Odstawić na ok. 4 godziny do lodówki, dobrze jest mięso odstawić na noc do lodówki.
Na rozgrzanej patelni smażyć mięso z obu stron aż będzie miękkie.
Jeżeli mięso będzie cienko pokrojone to wystarczy chwilkę podsmażyć na patelni i szybko zmięknie, grubsze kawałki mięsa podpiec w piekarniku.