Deser z opuncją figową dla poprawy sylwetki.
Opuncja figowa to ciekawy owoc, jest kaktusem zawierającym bardzo dużą ilość błonnika, wapnia , fosforu i witaminy C. Pomocna przy problemach z układem pokarmowym, pomaga w trawieniu, oczyszcza organizm z toksyn.
Zakupiona została z ciekawości jak smakuje, jednak po zakupie poczytałam co nie co na jej temat i okazuje się, że jest bardzo ceniona za swoje właściwości, dobroczynnie wpływa na prace układu pokarmowego. Posiada właściwości odchudzające.
Bardzo ceniona w kuchni, jest tylko jeden problem, na skórce zewnętrznej są prawie niewidoczne kolce, które wbijają się w dłonie.
Składniki
- opuncja figowa – 4 sztuki (2 żółte, 2 czerwone)
- jogurt naturalny – duży kubek
- nasiona słonecznika, pestki dyni
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Mój sposób na opuncje:
Owoc przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ z pestkami na sitko.
Przetrzeć miąższ przez sitko, dzięki temu bez problemu pozbędziemy się twardych pestek z owocu.
W pucharku układać warstwami miąższ opuncji wraz z jogurtem naturalnym.
Nasiona słonecznika, pestki dyni podprażyć na rozgrzanej oliwie, przestudzić.
Wierzch deseru posypać prażonymi ziarnami.