Opuncja figowa z jogurtem

Opuncja figowa z jogurtem

 

Deser z opuncją figową dla poprawy sylwetki.

Opuncja figowa to ciekawy owoc, jest kaktusem zawierającym bardzo dużą ilość błonnika, wapnia , fosforu i witaminy C. Pomocna przy problemach z układem pokarmowym, pomaga w trawieniu, oczyszcza organizm z toksyn.

Zakupiona została z ciekawości jak smakuje, jednak po zakupie poczytałam co nie co na jej temat i okazuje się, że jest bardzo ceniona za swoje właściwości, dobroczynnie wpływa na prace układu pokarmowego.  Posiada właściwości odchudzające.

Bardzo ceniona w kuchni, jest tylko jeden problem, na skórce zewnętrznej są prawie niewidoczne kolce, które wbijają się w dłonie.

Składniki

  • opuncja figowa – 4 sztuki (2 żółte, 2 czerwone)
  • jogurt naturalny – duży kubek
  • nasiona słonecznika, pestki dyni
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Mój sposób na opuncje:

Owoc przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ z pestkami na sitko.

Przetrzeć miąższ przez sitko, dzięki temu bez problemu pozbędziemy się twardych pestek z owocu.

W pucharku układać warstwami miąższ opuncji wraz z jogurtem naturalnym.

Nasiona słonecznika, pestki dyni podprażyć na rozgrzanej oliwie, przestudzić.

Wierzch deseru posypać prażonymi ziarnami.

Opuncja figowa z jogurtem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *