Keks cytrynowy z bakaliami

kekscytrynowy2

Zbliżają się święta, pierniki, makowce ale keksy tez często goszczą na wigilijnych stołach. Keksy to ciasta ciężkie, należy dokładnie go ucierać, dość długo aby otrzymać delikatne, pulchne ciasto.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 150 g
  • mąka ziemniaczana – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • domowy cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 200 g
  • masło – 150 g
  • jajka całe – 5 sztuk
  • bakalie (mieszanka keksowa, orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, daktyle, rodzynki) – 200 g
  • sok z jednej cytryny

Dodatkowo

  • mąka pszenna- 1 łyżka do obsypania bakalii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo dodawać po 1 jajku ciągle ucierać.

Kolejno dodać sok z cytryny, na koniec dodać stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta.

Wszystko dokładnie wymieszać, i przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 50 min. do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wierzch udekorować polewą lub lukrem, cukrem pudrem.

kekscytrynowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *