Zbliżają się święta, pierniki, makowce ale keksy tez często goszczą na wigilijnych stołach. Keksy to ciasta ciężkie, należy dokładnie go ucierać, dość długo aby otrzymać delikatne, pulchne ciasto.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 150 g
- mąka ziemniaczana – 150 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- domowy cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- cukier puder – 200 g
- masło – 150 g
- jajka całe – 5 sztuk
- bakalie (mieszanka keksowa, orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, daktyle, rodzynki) – 200 g
- sok z jednej cytryny
Dodatkowo
- mąka pszenna- 1 łyżka do obsypania bakalii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo dodawać po 1 jajku ciągle ucierać.
Kolejno dodać sok z cytryny, na koniec dodać stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta.
Wszystko dokładnie wymieszać, i przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wierzch udekorować polewą lub lukrem, cukrem pudrem.