Adwentowe księżyce

adwentowe ksiezyce

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

WYKONANIE

Na stolnicy posiekać mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia. Żółtka roztrzepać dokładnie z cukrem pudrem i dodać do mąki a na końcu dodać ocet. Ciasto szybko zarobić i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w kształcie księżyca o grubości ok 5 mm( u mnie księżyc ma nosek). Ciastka piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika(ok. 180 st. C przez ok. 10 min.)

Po upieczeniu ciastka dodatkowo można potrzepać cukrem pudrem.

adwentowe ksiezyce

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *